Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Uppgifter om att NKS-avtal kan komma att brytas

Publicerad: 20 april 2012, 11:50

Enligt Dagens Industri har Stockholms läns landsting vidtagit åtgärder för att se över om det är möjligt att bryta det avtal man skrivit angående byggandet av det nya sjukhuset Nya Karolinska Solna.


Enligt Dagens Industri har Stockholms läns landsting vidtagit åtgärder för att se över om det är möjligt att bryta det avtal man skrivit angående byggandet av det nya sjukhuset Nya Karolinska Solna.

Dagens Industri skriver att Stockholms läns landsting anlitat advokatbyrån Mannheimer Swartling för att undersöka om det går att bryta avtalet. Tidningen skriver även att man läst en promemoria där uppgifterna finns med.

Nya Karolinska Solna ska enligt planerna vara klart 2016. Det rör sig om ett så kallat OPS-projekt som innebär att ett privat konsortium står för en stor del av finansieringen och att de sköter allt utom själva sjukvården mot att landstinget betalar för det nya sjukhuset på årsbasis. I konsortiet ingår Skanska och brittiska fonden Innisfree. Enligt landstinget i Stockholm uppgår kostnaden till 52 miljarder kronor, medan socialdemokraterna tidigare har hävdat att totalkostnaden uppgår till 69 miljarder kronor. Enligt Dagens Industri består 60 procent av de 52 miljarderna av kostnader för byggandet av sjukhuset och för räntor. Resterande 40 procent av projektbolagets servicekostnader, underhållskostnader samt återinvesteringar.

På sin hemsida skriver Stockholms läns landsting att uppgiften i Dagens Industri om att man funderar på att bryta avtalet inte stämmer.

– Stockholm läns landsting står inför stora investeringar i sjukvården och kollektivtrafiken. Jag har fått i uppdrag av landstingsstyrelsens ordförande att undersöka alla landstingets större investeringar, inom sjukvården och kollektivtrafiken, för att se hur vi kan använda landstingets resurser än mer effektivt, säger Toivo Heinsoo, som är landstingsdirektör på Stockholms läns landsting.

Den socialdemokratiska oppositionen kommenterar också artikeln i ett pressmeddelande.

– Det är uppenbart att skattebetalarnas pengar inte skötts på ett bra sätt i den här affären. Det hade behövts en öppen och noggrann politisk bevakning och uppföljning inte minst för att landstinget saknar tidigare erfarenhet av avtalskonstruktionen, samt det stora ekonomiska åtagandet. Därför är det ytterst allvarligt att den moderata landstingsledningen försökt dölja de ekonomiska förhållandena genom att sekretessbelägga dem. Idag vet vi varför, säger Helene Hellmark Knutsson som är socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.