Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Underhåll grund för försäljning

Publicerad: 12 mars 2012, 08:18

I rapporten Svensk fastighetsmarknad som ges ut av NAI Svefa konstaterar man att många samhällsfastigheter säljs ut på grund av akuta underhållsbehov.


Ämnen i artikeln:

Svefa

Polisstationer, vårdcentraler, äldreboenden eller andra fastigheter i offentlig drift har i många fall stora underhållsbehov. Det är ofta en ekonomisk utmaning som tvingar stat, landsting och kommuner att sälja fastigheterna till marknadsaktörer. Det visar en rapport som fastighetskonsulten NAI Svefa tagit fram. Rapporten, som betygsatt 24 orter utifrån ett investeringsperspektiv, visar också att samhällsfastigheterna är mycket lukrativa på fastighetsmarknaden, då de ofta säljs tillsammans med långvariga hyreskontrakt.

Enligt NAI Svefa har aktörer specialiserade på samhällsfastigheter expanderat aggressivt under de senaste åren. Under 2011 omsattes samhällsfastigheter för drygt 10 miljarder kronor där Rikshem (Fjärde AP-fonden och AMF Fastigheter) och Hemsö (Tredje AP-fonden och Kungsleden) stod för drygt 50 procent av förvärven. Säljarna är i huvudsak kommuner, landsting och stat med 35 procent av försäljningsvolymen men även byggbolagen sålde avslutade nyproduktioner och stod för 25 procent.

Investerarna är många gånger experter på samhällsfastigheter och säljarna är ute efter köpare med långsiktig placeringshorisont. Rapporten visar också att fastighetsbolagen blir allt mer kreativa när det gäller finansiering av nya investeringar.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande NAI Svefa

Ämnen i artikeln:

Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.