Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Tvärniten: 60 procent färre transaktioner i tredje kvartalet

Publicerad: 17 oktober 2022, 10:50

"De nya förutsättningarna måste landa hos både köpare och säljare, men sedan kommer affärer göras igen", menar Katrin Wallensjö, affärschef analys på Svefa.

Transaktionsvolymen för årets tredje kvartal backade med hela 60 procent jämfört med samma period föregående år, detta enligt nya siffror som Svefa presenterar.

Ämnen i artikeln:

SvepetSvefa

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Hittills i år bedömer Svefa den totala transaktionsvolymen till 138 miljarder kronor – vilket är en minskning med 12 procent kontra fjolåret.

Analysaktören och rådgivaren Svefa konstaterar att fastighetsbranschen befinner sig i en period av extremt låg transaktionsaktivitet:

Fastighetsåret 2022 kommer att gå till historien som det år då transaktionsaktiviteten gick från att hålla rekordtakt till att tvärnita över ett kvartal, skriver Svefa i sitt pressmeddelande.

Läs mer: Intresset för att hyra faller som en sten: "Viktigt förstå situationen nu"

Den låga aktiviteten kommer, enligt Svefa, att bestå till dess att marknaden har anpassat sig till de nya nivåerna och förutsättningarna.

När första halvan av 2022 hade passerat såg fastighetsbranschen ut att kunna se fram emot ett nytt rekordår, menar rådgivaren – sedan fick krig, inflation och räntehöjningar fullt genomslag och transaktionsmarknaden hamnade i ett vakuum.

AMF:s köp i Marievik störst i år

Storleksmässigt är AMF:s förvärv av fastigheten Marievik 28 årets hittills (till och med Q3) största affär på 1,7 miljarder. Årets hittills största säljare är SBB som sålt för cirka 5,8 miljarder, men SBB har även köpt för 2,8 miljarder.

Källa: Svefa

– I och med de senaste årens press nedåt på direktavkastningskrav och nu den senaste tidens ökade kostnader för finansiering med stigande räntor och inflation gör att investerarna får en annan kalkyl att förhålla sig till nu än för ett par månader sedan. De nya förutsättningarna måste landa hos både köpare och säljare, men sedan kommer affärer göras igen. Dock blir det nog en avvaktande marknad ett tag innan man når samsyn, kommenterar Katrin Wallensjö, affärschef analys på Svefa.

Läs mer: Wallenstam tillbakavisar kritik: ”Vi tjänar inga pengar på vår vindkraft”

Strukturaffärer, uppköp och börsaffärer har enligt Katrin Wallensjö lyst med sin frånvara. Undantaget Stenhus förvärv av Randviken på dryga 7 miljarder.

– Det kan jämföras med föregående år då volymen börsöverlåtelser till och med Q3 uppgick till cirka 51 miljarder, fortsätter Katrin Wallensjö.

Svefas bedömning är dock att det finns ett stort intresse för att investera i fastigheter, det finns mycket kapital som står redo när köpläge uppstår, det finns även en hel del affärer som pausades då det ekonomiskt osäkra läget gjorde sitt intåg.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev