Tisdag18.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Transaktioner

Två tydliga trender

Publicerad: 10 Juni 2015, 13:29

Bojan Ticic.

Foto: Sigurdur J Ólafsson

Något av en moment 22-liknande situation har uppstått, där fastighetsägare insett att det finns möjlighet att tjäna ordentliga slantar på försäljningar, samtidigt som de saknar goda alternativ till övriga investeringar. I denna typ av miljö brukar två tydliga trender utkristallisera sig, så även denna gång.


Ämnen i artikeln:

Bojan TicicCBRE

Krönika ur Fastighetnytt nummer 3, 2015

Den relativt stora mängd nya pengar som pumpas ut i världen medelst kvantitativa lättnadsprogram, kombinerat med extremt expansiv räntepolitik från centralbankerna har medfört att priserna på de flesta tillgångsslag ökat kraftigt under senare år, bortsett endast från vissa råvarutyper. Stockholmsbörsen fortsätter att sätta nya indexrekord samtidigt som de mer säkra investeringsprodukterna fortsätter att avkasta närapå ingenting. Det finns samtidigt inga tecken på att inflationstrycket kommer att öka, varför det finns anledning att tro att centralbankernas expansiva politik kommer att fortsätta under överskådlig tid.

När tillgångspriserna ökar på det vis vi ser, uppstår ofta en skevhet i portföljsammansättningen hos många investerare, varför de behöver öka eller minska innehavet i, exempelvis, direktägda fastigheter. I kombination med att de riskvägda avkastningarna för ”säkra” investeringsalternativ i form av ränteprodukter och obligationer är extremt låga, så uppstår ett kraftigt underliggande sug mot fastighetsmarknaden, något som i kombination med de extremt låga räntorna håller på att skicka direktavkastningskraven rakt ner i källaren.

Något av en moment 22-liknande situation har uppstått, där fastighetsägare insett att det finns möjlighet att tjäna ordentliga slantar på försäljningar, samtidigt som de saknar goda alternativ till övriga investeringar. I denna typ av miljö brukar två tydliga trender utkristallisera sig, så även denna gång.

I flera fall ser vi att fastighetsägare nu ”tar chansen” att bli av med innehav av lägre kvalitet, i flera fall i form av portföljer och enskilda objekt som redan marknadsförts en gång de senaste två till tre åren. I vissa fall går flera olika ägare ihop med sina mindre attraktiva innehav och försöker bygga större portföljer för att på så sätt attrahera investerare med pengar som bränner i fickorna och som desperat söker efter volym. Devisen verkar vara att en dålig produkt blir bättre om man sätter ihop den med flera andra dåliga produkter. Om det är någon gång man ska försöka sig på sådana övningar, så är det just i en miljö som den förevarande.

En annan trend som blir alltmer tydlig är att intresset för bytesaffärer ökar. Det är extremt svårt att komma fram till avslut och sy ihop bytesaffärer, men i en marknad där ingen vill sälja, men alla vill köpa kan det ofta vara en god idé att försöka omstrukturera sina fastighetsinnehav och möjligen komma åt framtida utvecklingsprojekt i prioriterade och strategiskt viktiga lägen. Dessa varierar ju som bekant mellan olika aktörer.

Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen under året, men stalltipset är att vi kommer att se många gamla bekanta byta ägare, ett par större bytesaffärer och minst ett nytt börsnoterat fastighetsbolag.

Sätter någon emot?

Bojan Ticic
Associate director, Capital Markets, CBRE

Ämnen i artikeln:

Bojan TicicCBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.