Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Två stora miljardaffärer avslutade i Stockholm

Publicerad: 21 februari 2020, 07:33

Bild 1/2  Princeton-fastigheten i Hagastaden har fått en ny ägare.

Foto: Hemsö

Två prestige-fastigheter i Stockholm har fått nya ägare. Transaktionerna uppgår till nära sex miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

SveaNor FastigheterArenastadenSverrir ThórHagastadenNils StyfHemsö FastigheterSolnaSkanska

Det som Fastighetsnytts Sverrir Thór förutspådde redan i december förra året har nu hänt. Life science-fastigheten Princeton i Hagastaden och Skanskas kontorshus Solna United har nu båda sålts i var sin miljardaffär.

Den första gäller alltså Hemsös och Sveanors försäljning av den gemensamma life science-fastigheten Princeton nära Nya Karolinska sjukhuset i Hagastaden i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor, skriver bolagen i ett pressmeddelande. 

Läs även: Det pratas om: Flera storaffärer i pipeline och nya yieldrekord 

Fastigheten omfattar 23 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och beräknas inflyttningsklar 2021. Köpare är KLP Eiendom och hyresavtal har tecknats med Raysearch Laboratories samt Region Stockholm.

Nils Styf, vd på Hemsö, kommenterar affären så här:

‒ Försäljningen är ett naturligt steg då byggnaden är en kontorsfastighet som inte uppfyller Hemsös kriterier för definitionen av en samhällsfastighet. Vi är också nöjda med att vi fått en köpare som är en professionell och långsiktig ägare. 

Försäljningen sker i form av att Hemsö Life Holding AB och SveaNor JV Holding AB säljer av aktierna i Scandinavian Life Science AB som äger fastigheten. Frånträde sker i samband med färdigställande. Rådgivare har varit Nordanö.

Solna United sålt för över tre miljarder

Den andra storaffären rör ett ännu större miljardbelopp. Det är kontorsfastigheten Solna United intill nya stationen i Arenastaden som byggbolaget Skanska sålt till Deutsche Banks kapitalförvaltning, DWS, för 3,3 miljarder kronor. 

Solna United har elva hyresgäster och samtliga renodlade kontorsytor är uthyrda, skriver Skanska i ett pressmeddelande.

Newsec har agerat rådgivare

Byggnaden omfattar cirka 34 000 kvadratmeter och planeras att miljöcertifieras enligt LEED Platinum. Fastigheten försörjs av förnyelsebar energi från en solcellspark. 

Köparen tillträder fastigheten i juni 2020. De första hyresgästerna flyttade in under hösten 2019.

Newsec är lokal partner till DWS och har varit rådgivare i affären.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News