Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Turbulent pandemiår sätter sina spår på den finska fastighetsmarknaden

Publicerad: 30 mars 2021, 11:12

Aleksandergatan i centrala Helsingfors.

Foto: Getty Images

Effekterna av pandemin märks i Finland. Trots att fjärde kvartalet var starkare än 2019 så sjönk den totala transaktionsvolymen med 12 procent förra året. Det visar purfärsk statistik från Datscha.


Ämnen i artikeln:

FinlandSBB FastigheterHelsingforsCoronaviruset

Transaktionstempot i Finland avstannade rejält när covid-19 bröt ut i mars, men återhämtningen blev stark mot slutet av året. Så pass att transaktionsvolymen för det fjärde kvartalet till slut bräckte 2019 års siffror med sex procent och landade på närmare 20 miljarder kronor.

Läs även: Hemsö förvärvar i Finland 

Transaktionsvolymen sedan 2013 i Finland.

Grafik: Datscha

För helåret sjönk dock volymen med tolv procent jämfört med året innan och hamnade på drygt 60 miljarder kronor, vilket delvis kan förklaras med att Finland har hårda restriktioner för att förhindra smittspridning och utländska investerare som inte har kunnat resa in i landet under pandemin. 

Hela 49 procent av den totala transaktionsvolymen kommer från utländskt kapital och svenska investerare toppar fortfarande listan.

– Intresset från svenska investerare är fortsatt starkt trots det rådande marknadsläget och det utländska kapitalet hade säkert varit ännu högre utan restriktionerna och nedstängningen, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha, till Fastighetsnytt.

Läs även: Sagax köper i Helsingfors och Paris 

Antalet utländskt och inhemskt kapital i Finland.

Grafik: Datscha

En stor affär var bland annat att eQ Care Special Investment Fund's sålde en fastighetsportfölj med äldre- och vårdboenden till ett fastighetsvärde om 222 miljoner euro till Samhällsbyggnadsbolaget. 

Huvudstadsregionen med Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda är mest attraktiv för investerarna och stod för över hälften av transaktionsvolymen. Men även där sjönk volymen med 14 procent och landade på drygt 36 miljarder kronor.

Kontorssegmentet var det största segmentet och omsatte cirka 19 miljarder kronor. Tätt följt av bostäder och samhällsfastigheter. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.