fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Trots pandemin – 2020 tredje starkaste året någonsin

Publicerad: 7 januari 2021, 12:50

Totalt uppmättes fastighetsaffärer på 188 miljarder kronor under 2020, enligt Newsec. Foto: Mostphotos

Trots pandemin avslutades transaktionsåret på den kommersiella fastighetsmarknaden med flaggan i topp förra året. Det visar purfärska siffror från Newsec.

Ämnen i artikeln:

NewsecMax Barclay

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Trots att pandemin har skapat osäkerhet i delar av branschen så drev flera stora affärer upp transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden förra året. 

– 2020 blir därmed med marginal det tredje starkaste transaktionsåret genom tiderna, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, i en kommentar. 

Läs även: Transaktionsvolymen fortsatt hög 

Sammanlagt genomfördes 466 fastighetsaffärer med en snittstorlek på 414 miljoner kronor förra året, vilket gav en slutsumma på 188 miljarder kronor.

Bostäder var det mest eftertraktade segmentet och stod för 33 procent av den totala transaktionsvolymen, följt av logistik och kontor som utgjorde 18 respektive 16 procent, enligt Newsec.

Även 2021 väntas bli ett starkt år

Newsec spår ett fortsätt gynnsamt klimat för fastighetsinvesteringar även i år, bland annat tack vare det låga ränteläget. 

– Vi tror på en stark marknad även framåt, med ett bra tryck redan under första kvartalet, säger Max Barclay.

Läs även: Stor dipp på transaktioner under andra kvartalet

Han tror att det makroekonomiska läget spelar fastighetsinvesteringar i handen jämfört med börsen och andra placeringar.

– I takt med att allokeringen till fastigheter fortsätter att öka från det institutionella kapitalet kommer vi att se fler större strukturaffärer på marknaden.

Utländska investerare stod för 27 procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige 2020. Hälften utgjordes av nordiska köpare, men även av exempelvis tyska och amerikanska investerare, enligt Newsec. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev