fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Trots krigs- och ränteoro: ”Fastigheter fortsatt efterfrågat”

Publicerad: 26 april 2022, 08:10

Enligt Karin Witalis på Colliers finns det flera faktorer som förklarar varför fastigheter som investeringsobjekt fortsatt är efterfrågat. Foto: Colliers/Getty Images

Den kommersiella fastighetsmarknaden i Europa har inte ”nämnvärt” påverkats av kriget i Ukraina enligt nya siffror från Colliers som tvärtom indikerar att transaktionsvolymen ökar.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaColliersKarin Witalis

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Trots det försämrade omvärldsläget har den kommersiella fastighetsmarknaden fortsatt sin återhämtning efter pandemin i Europa. Enligt en ny rapport från Colliers gäller detta både hyresmarknaden och investeringsmarknaden. 

Preliminära siffror visar att den totala transaktionsvolymen ökade med 5 procent under första kvartalet 2022, jämfört med samma kvartal 2021. Den rullande 12-månaders transaktionsvolymen är upp med 7 procent.

Läs även: Saxborn: ”Fokuserar på uppdragen och Ukraina-flyktingarna”

– Nedåtriskerna i ekonomin har förstärkts av Rysslands krig mot Ukraina. Fastigheter som investeringsobjekt är dock fortsatt efterfrågat vilket förklaras av flera faktorer. Fastigheter har låg volatilitet jämfört med aktier och dessutom diversifieringsfördelar i en multi-assetportfölj. Vidare är fastigheter en fysisk tillgång som kan förändras och förädlas genom aktiv förvaltning. Men viktigast av allt i dagens läge är kanske kommersiella fastigheters egenskaper som hedge mot inflation, i och med att hyreskontrakten i regel är indexerade mot KPI, säger Karin Witalis, Head of Research på Colliers. 

Tittar man enbart på den svenska investeringsmarknaden har den fortsatt varit stark under inledningen av året. Den totala transaktionsvolymen under Q1 2022 landade på strax under 50 miljarder kronor, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med samma kvartal förra året. Samhällsfastigheter, logistik och bostäder sticker ut bland de mest eftertraktade segmenten. 

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

– Den ränteoro som för tillfället råder bland börsens investerare har än så länge inte fått ett negativt avtryck i direktmarknaden eftersom fastighetsbolagen har låga fasta räntor som ofta är bundna med långa löptider. Dessutom är den genomsnittliga belåningsgraden historiskt låg. Detta talar för fortsatt hög aktivitetsnivå även framgent och då särskilt från kapitalstarka aktörer som inte är beroende av externa finansieringskällor, säger Daniel Gorosch, vd och Head of Capital Markets på Colliers.

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev