torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Trots coronapandemin – transaktionsvolymen kvar på historiskt höga nivåer

Publicerad: 30 juni 2020, 05:37

Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet. Foto: Newsec / Mostphotos

Transaktionsmarknaden är i princip oförändrad trots den pågående pandemin. Den slutsatsen drar Newsec när rådgivaren sammanfattar första halvan av 2020.

Ämnen i artikeln:

Newsec

AJ


Det första kvartalet i år var en rekordperiod för fastighetsmarknaden i Sverige då transaktionsvolymen för ett förstakvartal blev den högsta som någonsin uppmätts: drygt 43 miljarder kronor. 

Läs även: Fem experter: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona

När andra kvartalet strax ska summeras gör Newsec bedömningen att handesvolymen kommer att landa på cirka 40 miljarder kronor, vilket är i linje med det historiska snittet. 

– Att det skulle råda stiltje på den svenska fastighetsmarknaden stämmer inte, vi ser en urstark avslutning på det första halvåret 2020. Newsecs prognos är dessutom att helåret kommer att gå till historien som ett av de tre starkaste genom tiderna, med en totalvolym omkring 170 miljarder kronor, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, i ett pressutskick.

Miljardaffärerna har varit färre men transaktionerna fler

Det som kännetecknat första halvåret är att affärerna gällt lägre summor men varit fler. Trots det har det under det första halvåret genomförts hela 17 miljardaffärer, summerar Newsec. Två exempel är DWS:s förvärv av kontorsfastigheten Solna United från Skanska för 3,3 miljarder kronor och Nyfosa som har avtalat om att förvärva en portfölj med 44 fastigheter för 4,9 miljarder kronor från SBB.

Läs även: Newsec spår nytt transaktionsrekord 

– De underliggande drivkrafterna kvarstår. Vi har en fortsatt lågräntemiljö där fastigheter är ett attraktivt investeringsalternativ jämfört med börsen och andra placeringar. Allokeringen till fastigheter som investeringsslag ökar och just nu ser vi ännu mer kapital i systemet som söker avkastning, säger Max Barclay.

Bostäder, samhällsfastigheter och logistik utgör tillsammans hälften av den totala transaktionsvolymen för det första halvåret 2020.

Jämförelsepunkt

Det svagaste andrakvartalet sedan 2008 års finanskris är 2012 med en transaktionsvolym som uppgick till 25 miljarder kronor.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev