Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Tror på starkt 2019

Publicerad: 8 februari 2019, 11:45

I sin senaste rapport förutspår Pangea Property Partners ett starkt 2019 för den nordiska transaktionsmarknaden trots att de globala konjunkturutsikterna ser svagare ut.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Hot finns dock i form av högre räntor, svagare hyresutveckling på vissa delmarknader och lägre bostadsbyggande.

Transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden backade med 15 procent under 2018, men ökade i Norden till 43 miljarder euro, vilket är den näst högsta nivån någonsin. Pangea  förutspår även ett starkt 2019 med en transaktionsvolym runt 40 miljarder euro, delvis drivet av större strukturaffärer och fortsatt inflöde av utländskt kapital.

– Världsekonomin är på väg in i ett nytt skede med lägre tillväxt och geopolitisk osäkerhet. I det läget framstår den stabila nordiska marknaden som attraktiv. Samtliga länder uppvisar starka statsfinanser, konkurrenskraftig tillväxt och arbetsmarknader som går på högvarv, i kombination med svaga valutor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners, i ett pressmeddelande.

Utländska köpare stod för nästan 40 procent av den nordiska transaktionsvolymen under 2018 och nettoinflödet av utländskt kapital uppgick till 5,7 miljarder euro.

– Vi ser bland annat ett starkt intresse från amerikanska och tyska investerare som gynnas av att den svenska kronan har blivit 20–40 procent billigare under de senaste åren, tillägger Mikael Söderlundh.

I rapporten analyseras också vilka effekter som den nya regeringsbildningen kommer att ha på den kommersiella fastighetsmarknaden. En av nyckelfaktorerna är bostadsproduktionen som bedöms minska framöver.

– Många bostadsutvecklare ser kraftigt fallande försäljningsvolymer och det testas en uppsjö av olika finansieringsstrukturer och boendekoncept just nu på marknaden, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.