Få hela storyn
Starta din prenumeration
Meny
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Transaktioner
Publicerad: 12 Februari 2021, 12:15
Tumba centrum i Stockholm.
Foto: Citycon
Köpcentrumjätten Citycon säljer tre av sina stadsdelscentrum söder om Stockholm till fastighetsinvesteraren Niam. Den nya ägaren har en hel del idéer om hur platserna ska utvecklas.
För bara tre veckor sedan berättade Citycon om sina storslagna planer om att bebygga och överdäcka Liljeholmen. Nu säljer man sina centrum i Tumba, Högdalen och Fruängen till Niam för 1,5 miljarder kronor.
Hänger dessa två nyheter ihop med varandra?
– Nej. Det har ingen direkt koppling, men är ett bra exempel på hur vår strategi om att avyttra fastigheter som vi har utvecklat ger oss möjlighet att vidareutveckla våra befintliga fastigheter och investera i annat, säger Erik Lennhammar, nordisk utvecklingschef på Citycon.
Läs även: ”Förvånande att e-handeln inte ökat mer i Europa”
Har ni några nya förvärv på gång?
– Nej, inte just nu.
Hur många intressenter hade ni?
– Vi gick inte ut jättestort i marknadsföringen men fick ändå 10–15 intressenter och tre bud på hela centrumportföljen, samt fler på de enskilda fastigheterna. För oss var målet att försöka sälja hela portföljen.
Det visade intresset signalerar enligt honom att det fortfarande finns ett stort värde i att investera i retail-fastigheter, trots den pågående strukturomvandlingen inom handelssegmentet.
– Det visar sig inte minst i prisnivån. Centrumen erbjuder en bra blandning av handel, bostäder och annan service i nära anslutning till kollektivtrafiken och det finns även god potential för den nya ägaren att tillföra nya bostäder i diskussion med staden.
Läs även: Så kan Liljeholmen bebyggas och överdäckas
Så här motiverar fastighetsinvesteraren Niam, som nu alltså övertar en centrumportfölj på 57 000 kvadratmeter, köpet:
– Fastigheterna erbjuder ett starkt kassaflöde med en majoritet av hyresgäster inom livsmedel och annan stabil handel, service och bostäder, säger Daniel Andersson, transaktionschef på Niam.
Hur långsiktigt ser ni på investeringen?
– Vi är ju fondförvaltare och relativt flexibla, men normalt sett är våra affärsplaner längre än fem år.
Fruängen Centrum genomgick under 2012 en renovering och omfattande modernisering. Högdalen storenoverades 1995 och Tumba fick en tillbyggnation 2002.
Hur ska ni utveckla och förvalta beståndet?
– Vi har en hel del idéer kring hur vi vill utveckla dessa platser tillsammans med befintliga hyresgäster och kommunerna, men har inte haft någon dialog med dem i detta skede, då vi inte har tillträtt fastigheterna ännu.
Finns det planer på att utveckla nya bostäder och kontor?
– Ja, vi kommer titta på det, säger Daniel Andersson.
Läs även: Heimstaden köper Niams danska fastighetsportfölj
Transaktionen beräknas vara genomförd under första kvartalet 2021. JLL har varit säljarens rådgivare i affären.