Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Transaktionsyran fortsätter på kontinenten – trots pandemin

Publicerad: 11 februari 2021, 12:39

Det finns inga indikationer på en avmattning i intresse från investerare under 2021.

Foto: Mostphotos

Två nyutgivna marknadsrapporter bekräftar att fjolårets starka transaktionsfest fortsätter i Sverige och Europa.


Ämnen i artikeln:

SvefaColliers

Förra året avslutades med en stark slutspurt på den svenska fastighetsmarknaden. Året kröntes med en transaktionsvolym på cirka 194 miljarder kronor, vilket bräckte 2019-års nivå med 5 miljarder, skriver Svefa. 

Läs även: LISTA: De tio största fastighetsaffärerna 2020 – ettan springer ifrån resten 

Bostäder drog iväg mest och en stor andel av affärerna avser pågående eller planerade hyresrättsprojekt som förvärvats genom så kallad ”forward funding” eller ”forward purchase”.

– Intresset för just denna typ av objekt har lett till en fortsatt press på direktavkastningskraven, säger Erik Norrman, affärschef Svefa Värdering, i en kommentar. 

Utvecklingen inom bostadssegmentet har inte gått obemärkt förbi och även många utländska investerare, som exempelvis amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, ökade sitt innehav i Sverige. Mycket tack vare att räntorna är låga och inflationen likaså, vilket pressar avkastningskraven. 

Det gynnsamma investeringsklimatet väntas dessutom bestå. 

– Det finns inga indikationer på en avmattning i intresse från investerare, vi tror att även 2021 kommer att bli ett år med hög transaktionsattraktivitet, säger Katrin Wallensjö, affärschef på Svefa Analys. 

Läs även: Trots pandemin – 2020 starkaste året någonsin 

Fastighetsrådgivningsbolaget Colliers rapport för Q1 pekar även på att det blåser positiva vindar nere på kontinenten. Den europeiska marknaden hade precis som Sverige en stark återhämtning under sista kvartalet förra året, med en ökad likviditet och återkomst av globalt kapital. 

– Detta förväntas fortgå under 2021 i takt med att lättnader börjar ske med hänsyn till den pågående pandemin, säger Joachim Svedberg, kapitalmarknadschef på Colliers, i en kommentar.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvefaColliers

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.