Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Transaktionsvolymen uppe i 126 miljarder

Publicerad: 29 oktober 2018, 10:26

Transaktionsmarknaden är fortsatt stark och efter fredagens storaffärer uppgår årets transaktionsvolym till 126 miljarder kronor, exklusive Vonovias köp av Victoria Park.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterAtrium LjungbergDatschaFolksamCastellum

Senare delen av oktober har varit en förhållandevis intensiv period på den svenska transaktionsmarknaden och kulminerade fredagen 26 oktober som var en av de större transaktionsdagarna hittills under 2018. I två stora transaktioner som kablades ut i etern den dagen bytte fastigheter för 4 miljarder kronor (eller 5,5 miljarder beroende på hur man räknar) ägare och av dessa tre transaktioner hamnar två på listan över årets fem största, hittills.

Informationsbolaget Datscha sammanställer i sitt verktyg löpande årets transaktionsvolymer samt de fem största transaktionerna under året och enligt Datscha uppgår årets transaktionsvolym, med lite drygt två månader kvar på året, nu till närmare 126 miljarder kronor. Den siffran inkluderar fredagens två stora transaktioner samt den transaktion som blev offentlig på måndagen då Heimstaden köpte bostäder i Sandviken för 354 miljoner kronor.

I sin sammanställning inkluderar Datscha alla affärer som sker till ett fastighetsvärde överstigande 40 miljoner kronor. Notera att Vonovias köp av 81 procent av kapitalet i Victoria Park inte finns med i statistiken.

Stark om än lugnare marknad
Det har pratats om en lite lugnare marknad under 2018 jämfört med de senaste åren och den bilden bekräftas av siffran. Ifjol hamnade transaktionsvolymerna på 175 miljarder kronor, enligt Datschas transaktionsrapport för 2017 och året dessförinnan var ett rekordår på den svenska marknaden med en aggregerad transaktionsvolym överstigande 200 miljarder, vilket inte har hänt tidigare.

Några rekordvolymer kommer vi knappast att komma upp i när 2018 sammanfattas men allt är relativt och drygt 125 miljarder kronor plus Victoria Park på tio månader antyder att även 2018 blir ännu ett bra år med en stark och likvid marknad. Då återstår också den period som av hävd har blivit en av de mest intensiva, december. Facit får vi efter årsskiftet.

Var hamnar fredagens storaffärer på årsbästalistan? Folksams köp av två kontorsfastigheter i centrala Stockholm från Atrium Ljungberg är årets näst största affär och Balders köp av Castellum-portföljen är den femte största. Störst är alltjämt Hemfosas köp av 51 fastigheter från Starwood Capital för 3,6 miljarder kronor.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.