Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Transaktionsmarknaden tog fart

Publicerad: 19 December 2013, 15:03

Transaktionsåret startade trögt men Mikael Söderlundh tror att vi till slut kan hamna runt 100 miljarder trots allt.


Ämnen i artikeln:

Victoria Park FastigheterPangea Property PartnersHemfosa Fastigheter

Transaktionsåret startade trögt men Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners, tror att vi till slut kan hamna runt 100 miljarder kronor trots allt. Mycket beror på om det kommer någon mer storaffär under en decembermånad där det inte riktigt är samma transaktionstakt som föregående år.

Onsdagen 18/1 bjöd på ett par storaffärer där Hemfosa tillsammans med Crown Nordic Management förvärvade ett fastighetsbestånd om 28 fastigheter från Provinsfastigheter för 1,3 miljarder och Victoria Park ingick avtal om ett förvärv från Tornet på en miljard. Annars har det inte varit samma drag som i december förra året.
– December är nästan alltid den månad som sticker ut och det kan bli så i år också, om än inte lika extremt som förra året. Väldigt mycket berodde då på Hemsöaffären och plockar man bort den så var decembervolymen ganska normal. Våra siffror ligger på drygt 8 miljarder hittills i år under december, men det kan öka under dagarna som är kvar, säger Mikael Söderlundh.

Börsens år
Talar man 2013 så är det framförallt börsen som fått sitt lyft, anser Mikael Söderlundh, där fastighetssektorn varit drivande. Tre nya fastighetsbolag har tagit plats på börsen plus att flera ligger i pipeline för en börsintroducering under 2014. En annan tydlig trend är att detta var året då finansieringsmarknaden lossnade ordentligt.
– Likviditeten har förbättrats hos de nordiska storbankerna, men det har också tillkommit nya finansiärer från exempelvis Tyskland. Bankmarknaden har också fått hjälp av alternativa finansieringsinstrument som obligationer och preferensaktier. Lägger man även till möjligheten att ta in riskkapital via börsen så ser man att den totala tillgången på kapital har ökat markant, säger Mikael Söderlundh.

Lutar åt 100
Tittar man på året som helhet ser det inte riktigt lika illa ut som man befarade efter ett första kvartal med en minskning av transaktionsvolymen på 40 procent jämfört med samma kvartal 2012. Men under andra kvartalet tog transaktionsmarknaden fart igen.
– Det började ganska lugnt under första kvartalet men det berodde kanske på att alla inledde året med tomma böcker, man gjorde avslut på det man hade i december. Under hösten har det varit bra drag på marknaden.  Vi ligger på nästan 90 miljarder i dag och det kanske blir 100 miljarder totalt för året om någon mer stor affär går in. Men det är direktaffärer och därtill kan läggas tre börsnoteringar, en starkare kapitalresningsmarknad och högre omsättning av fastighetsaktier, vilket sammantaget visar på en stor aptit för fastigheter, säger Mikael Söderlundh.

Nedan redovisas årets fem största affärer (hittills), sammanställt av Pangea.

Tabell liten

Klicka för större bild.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.