onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Transaktionsfesten nådde nya nivåer

Publicerad: 7 april 2020, 15:00

Genrebild Foto: Syda Productions/Mostphotos

Förra året noterades rekordmånga transaktioner. Nu höjs ribban ytterligare ett snäpp under första kvartalet. Det visar en färsk rapport från Cushman & Wakefield.

Ämnen i artikeln:

Cushman & WakefieldCushman & Wakefield

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Trots en viss avvaktan på marknaden under första kvartalets sista period, så ökade volymen ändå med 8,7 miljarder kronor jämfört med rekordåret 2019. 

– Detta är en anmärkningsvärt positiv start på året, säger Annika Edström, ansvarig för framtidsresearch på Cushman & Wakefield.

Under första kvartalet noterades en transaktionsvolym på 40,5 miljarder kronor i år, enligt de senaste siffrorna. 

Läs även: Newsec spår nytt transaktionsrekord

Det återstår att se om utvecklingen består och därmed lyckas bräcka hela 2019, som var ett rekordår med transaktioner på närmare 234 miljarder kronor, inklusive Hemfosa-affären om 28 miljarder kronor i Sverige. 

Kontor, bostäder och handel tillhör de populäraste segmenten, och inhemska köpare står för merparten, cirka 76 procent, av förvärven. Köpare från Norge, Tyskland och USA står för 24 procent, enligt Cushman & Wakefield.  

En stor andel investerare planerar att nettoköpa under 2020, visar också en enkätundersökning från januari. 

– Då såg vi en risk för att det inte skulle finnas tillräckligt många objekt på marknaden. Men i slutet på mars saktade marknaden ned, säger Annika Edström.

Trots marknadens generella försiktighet i nuläget återstår det att se om det underliggande investeringstrycket resulterar i fler eller färre affärer under andra kvartalet. 

– Kassaflödesfastigheter med starka hyresgäster, centralt belägna fastigheter i våra storstäder, samt bostadsfastigheter står sig starkt även i dagens marknad, säger Kristoffer Sandberg, head of capital markets på Cushman & Wakefield, i en kommentar.

Obligationsmarknaden, särskilt icke säkerställda obligationer, beskrivs som fortsatt sval.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev