Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Transaktionsaktiviteten ökar

Publicerad: 14 Mars 2012, 07:11

Fram till och med dagens datum har i år fastigheter till ett värde av knappt 19,5 miljarder kronor bytt ägare i Sverige, enligt DTZ.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Fram till och med dagens datum har i år fastigheter till ett värde av knappt 19,5 miljarder kronor bytt ägare i Sverige. För årets första kvartal blir därmed transaktionsvolymen större än för det första kvartalet ifjol som stannade vid 19,6 miljarder kronor.

– Affärerna har dragit ut på tiden under inledningen av året trots att det funnits intresse från köpare och säljare. Viktigaste orsaken är naturligtvis finansieringsproblem. Just nu märker vi flera kreativa lösningar och en tydlig anpassning hos marknaden till den nya situationen. Det innebär att vi är inne i en fas där fler affärer avslutas, säger Patrik Kallenvret, vice VD för DTZ i Sverige.

Årets största affär hittills är Vasakronans försäljning av Nacka Strand till amerikanska fondförvaltaren the Carlyle Group för knappt tre miljarder. I portföljen ingick kontor, bostäder, skolor, hotell, restauranger samt konferenslokaler. Bostäder har varit den fastighetssektor som stått för den största andelen med 46,7 procent av transaktionsvolymen. Den höga andelen beror bland annat på stora försäljningar från allmännyttan i Stockholms Stad.

Generellt kan sägas att affärer främst sker i storstadsregionerna och att intresset för investeringar i svenska fastigheter från utlandet är stort. Utländska investerare har hittills i år stått för 29 procent av förvärvsvolymen, vilket kan jämföras med 11 procent för hela 2011.

– Inte minst på MIPIM märktes det stora intresset för Sverige och Norden från utländska köpare. Åter får vi ett stort fokus och bidragande är naturligtvis en fungerande fastighets- och uthyrningssektor i kombination med stabila stadsfinanser, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets för DTZ i Sverige.
Redaktionen

Källa: Pressmeddelande DTZ

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.