tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Till salu: Den svenska spelbranschens första kontorsfastighet

Publicerad: 3 oktober 2022, 15:25

I fastigheten Cepheus 2 och 3 i Gamla stan huserade embryot till statliga Svenska Spel – Nummerlotteriet.

Statens Fastighetsverk säljer fastigheterna Cepheus 2 och 3 i på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Kontorsbyggnaden, som har huserat Kungliga Nummerlotteriet, värderas till 120 miljoner kronor enligt Cushman & Wakefield.

Ämnen i artikeln:

Cushman & WakefieldCushman & WakefieldStatens FastighetsverkStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Statens Fastighetsverk, SFV, säljer fastigheterna Cepheus 2 och 3 i Gamla stan. 

SFV blev ägare till fastigheterna i en bytesaffär med Vasakronan 2008 – då Uggleborg 12, mittemot Centralstationen på Vasagatan i Stockholm, gick i motsatt riktning. 

Läs mer: Vill sälja anrikt hus med ölkafé i Stockholm CBD 

Enligt säljrådgivaren Cushman & Wakefield värderas fastigheten, om 1 300 kvadratmeter, till 120 miljoner kronor – motsvarande 95 000 kronor/kvadratmeter. 

– Vi har fått ett regeringsuppdrag att sälja då den inte längre betraktas som en fastighet som SFV ska fortsätta att äga, säger SFV:s Filip Tilja till Fastighetsnytt. 

Tilja fortsätter: 

– Byggnaden har under lång tid (sedan 2017) varit med på listan över planerade säljobjekt och nu har vi också fått regeringens säljbeslut. 

Buddatum är den 18 december. 

Läs mer: Efter tomställningen i city: Vasakronans nysatsning för halv miljard redan fullt uthyrd

Nummerlotteriet ägde husen mellan 1780 och 1841. Dåtidens spelare lade sina insatser på nummer 1 och 90, därav lotteriets namn. Dragningarna gjordes var tredje onsdag på Slottsbacken, enligt SFV:s hemsida. 

Bellmans arbetsplats – blev välkänt lotteri

Flera kända svenskar tjänstgjorde inom Kungliga Nummerlotteriet – en av de mer namnkunniga var skalden Carl Michael Bellman, som var lotteriets hovsekreterare under senare hälften av 1700-talet, och hade sin arbetsplats i fastigheten. Hans tjänster gav upphov till Bellmanlotteriet som hade premiär 1971 – ett populärt lotterispel som levde fram till mitten av 90-talet. 

Bild 1/2  Cepheus 2 och 3, med adress Svartmangatan 9, ligger nära Stortorget i Gamla stan. Foto: Statens Fastighetsverk

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev