Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Thielska galleriet var felaktig gåva – nu köper museet tillbaka det

Publicerad: 16 april 2020, 15:17

Thielska galleriet Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

Konstgalleriet Thielska i Stockholm får efter tre års väntan äntligen köpa loss sina lokaler på Djurgården av Statens fastighetsverk, enligt regeringens vårbudget. ”Riksdagen behandlar frågan i juni och vi räknar med att slutföra affären i år”, säger museichefen Peter Steorn till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Statens FastighetsverkRegeringenRiksdagen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Thielskas styrelse har sedan 2015 velat köpa tillbaka Thielska, som 1982 skänktes till staten. Peter Egardt, styrelseordförande för Thielska galleriet, säger att det har tagit extremt lång tid, över tre år, för regeringskansliet att behandla frågan. 

På onsdagen gav regeringen dock grönt ljus för affären i sin vårbudget. 

– Det här har vi jobbat för länge. Det är verkligen positivt att vi får köpa tillbaka fastigheterna. Syftet är att förbättra ekonomin för museet, för vi betalar väldigt hög hyra i dag, säger Peter Egardt till Fastighetsnytt.

Thielska galleriet uppges få mer pengar över till utställningar och programverksamhet med lägre hyreskostnader. 

– Egentligen hade staten aldrig fått ta emot gåvan från första början, enligt stadgarna. Men det hände och nu vill vi ha tillbaka det, säger Egardt. 

Daniel Biazzi, chef för fastighetsrätt på Statens fastighetsverk, SFV, bekräftar detta. 

– Stiftelsen anser att det enligt stadgarna inte var korrekt att lämna över det till staten, säger han till Fastighetsnytt. 

Det är ett skäl till varför Finansdepartementet har valt att bolla över försäljningsprocessen till riksdagen för ett godkännande, enligt tidigare uppgifter. 

Byggnaden säljs till reapris

SFV bedömer att priset för det ståtliga jugendpalatset inte bör vara högre än det bokförda värdet på 8,1 miljoner kronor. Trots att regeringen beräknar att marknadsvärdet vid en försäljning på den öppna marknaden skulle uppgå till cirka 46,8 miljoner kronor. 

Varför säljs fastigheten till ett vrakpris? 

– Det är ett fiktivt marknadsvärde som av formella skäl måste uppges när staten avyttrar fast egendom, enligt budgetlagen. Men det finns ingen öppen marknad. Det är villkorat i lagen att byggnaden enbart kan överlåtas till museiverksamhet, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska galleriet.

SFV bedömer också att galleriet ska ha avsatt 17 miljoner kronor i en fond för framtida underhåll och förvaltning, efter att ha granskas Thielskas ekonomiska plan för långsiktig finansiering av förvaltning. 

– Det verkar rimligt. En sådan fond kan nog ge kapital och avkastning som får verksamheten att gå runt, säger Daniel Biazzi.

Parterna är slående överens i frågan, enligt Patrik Steorn. 

– Alla är nöjda. Vi behöver ha en buffert för oförutsedda händelser. Fonden kan även ge avkastning för att bekosta det löpande underhållet, säger han till Fastighetsnytt.

2013 tillsatte regeringen en utredare som gick igenom alla kulturhistoriska byggnader i statens ägo. Med detta som grund konstaterar SFV att Thielska inte behöver ägas av staten heller av kulturhistoriska skäl. 

– Byggnaderna har givetvis ett kulturhistoriskt värde, men uppfyller inte grundkriterierna för statligt ägande, som innebär att de bör bidra och förmedla den statliga historien, säger Biazzi.

Nya finansiärer behövs

Peter Egardt är osäker på om den donator som tidigare ville köpa loss fastigheten för 25 miljoner kronor fortfarande är intresserad eller inte. 

– Han drog sig ur tidigare och tröttnade på att det tog så lång tid. Men det återstår att se vad han gör nu när beslutet har gått igenom. Vi har inte hunnit tala med honom ännu, men kommer att göra det. 

Vad händer om ni inte hittar finansiärer?

– Då blir det ingen affär. Men teoretiskt sett har vi redan flera kontakter i vårt nätverk som är intresserade av detta, säger Peter Egardt. 

Olle Wästberg, tidigare ordförande för Thielska, ser också positivt på att museet äntligen tillåts bli en helt självständig organisation och är övertygad att man kommer att hitta kapital. 

– Jag tror det är fullt möjligt att hitta donatorer, och att även den tidigare donatorn är villig att bidra med några miljoner. Däremot känns summan på 25 miljoner kronor väldigt hög, säger han till Fastighetsnytt.

När Wästberg pratade med Statens fastighetsverk 2011 låg priset, enligt honom, på 15 miljoner kronor. Men det är inget som Daniel Biazzi känner till. 

– Jag vet inte varifrån siffran 15 miljoner kommer från. Den siffran har aldrig nämnts i detta ärende som startades 2015. 

Riksdagen fattar beslut i sommar

Stiftelsen har fått grönt ljus från bland andra Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Kulturdepartementet och hovet som äger marken för att genomföra affären. 

– Nu startar vi arbetet med att hitta finansiärer. Riksdagen behandlar frågan i juni och om det inte blir för mycket byråkrati så räknar vi med att slutföra affären i år, säger museichefen Patrik Steorn.

Riksdagen ger först ett mandat till regeringen om de beviljar affären, och därefter går regeringen vidare och ger SFV mandat för att inleda förhandlingarna.

Peter Egardt, som också är tidigare statssekreterare hos Carl Bildt, känner till den politiska sfären väldigt väl, men vill inte spekulera kring vilket beslut riksdagen kommer att fatta i sommar. 

– Det enda jag vet är att vi utan affären måste fortsätta betala hög hyra till SFV, på bekostnad av verksamheten. Det vore synd, för det finns många andra hål att stoppa pengarna i. 

Mer om Thielska galleriet

• Byggdes 1904–1907 efter ritningar av arkitekt Ferdinand Boberg.

• 1924 hamnade ägaren, finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiel, i ekonomisk knipa och då förvärvade staten fastigheten för att rädda galleriet och konstsamlingarna.

• Konstmuseet, som räknas som ett av Sveriges främsta, öppnades för allmänheten 1926. Konstsamlingen från förra sekelskiftet innehåller konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn.

• Galleriet är ett statligt byggnadsminne sedan 1958 och förvaltas sedan 1982 av Statens fastighetsverk.

• En donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse möjliggjorde att en del av källarplanet kunde iordningställas till magasin och verkstadslokaler under åren 1982–83.

• Vid en yttre renovering 1999 återställdes Thielska galleriets fasads utseende. 

• Under 2004–05 renoverade Statens fastighetsverk Thielska galleriet invändigt.

 

Källa: SFV

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev