Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Swedbank inför checklista vid bostadsköp

Publicerad: 20 juni 2016, 06:38

Illustration: Petter Furå.

Det ägda boendet blir ett allt vanligare alternativ i en värld av låga räntor och utbudsbrist. I amorteringskravets kölvatten har Swedbank tagit fram en checklista vid köp av bostadsrätter, för att minimera problemen.


Ämnen i artikeln:

Swedbank

Det är en illa dold hemlighet att det råder brist på bostäder i Sverige. Priserna på bostadsrätter har stigit under många år, särskilt kraftigt de senaste åren.

Enligt storbanken Swedbank finns det flera problem på bostadsrättsmarknaden som sammantaget kan få hela bostadsrättsmarknaden att haverera. En lösning är enligt Swedbank att höja kunskapsnivån hos köparna, framför allt när det gäller föreningarnas ekonomi.

– Bostadsmarknaden fungerar dåligt. Detta gäller särskilt bostadsrättsmarknaden. Med dagens höga prissättning är det av största vikt att köpare av bostadsrätter är välinformerade om föreningarnas ekonomi, risken är annars stor att det kan bli dyrt, riktigt dyrt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

Ett av problemen som Arques pekar på är att många är omedvetna om att de köper en belånad tillgång, då de allra flesta föreningar har lån. Även om man läser årsredovisningar är det inte säkert att man förstår innehållet.

Ett annat exempel är huruvida föreningen äger marken till fastigheten. Gör den inte det innebär det att föreningen betalar en så kallad tomträttsavgäld – som just nu håller på att höjas i Stockholm.

För att öka kunskapen har banken därför tagit fram en checklista för kunder inför bostadsrättsköp, med bland andra följande punkter:

- Är bostadsrättsföreningens fastighet, både byggnad och mark, fullvärdeförsäkrad?
- Har styrelsen ansvarsförsäkring?
- Äger bostadsrättsföreningen marken?
- Har föreningen tomträtt? Om ja, när ska tomträttsavgälden omförhandlas?
- Har föreningen lån? Vad är lägenhetens andel av föreningens lån?
- Finns en teknisk underhållsplan?
- Har föreningen ett sparande inför kommande renoveringar och investeringar?
- Hur stor är lägenhetens andel av föreningens sparande och resultat?
- Hur stora avskrivningar görs på föreningens tillgångar?
- Vad är driftskostnaden per kvadratmeter boyta?
- Hur mycket stiger månadsavgiften om räntan stiger med en procentenhet?

Källa: Swedbank

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Swedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News