fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Swedavia slår till igen – satsar på fler hotell

Publicerad: 7 februari 2020, 04:01

Nyöppnande Comfort Hotel Arlanda Airport. Foto: Tim Meier

Swedavia Real Estate har de senaste sex åren sålt hotell för miljardbelopp och avslöjar nu sitt nästa schackdrag. “Vi har konkreta planer för ett par flygplatser till”, säger bolagets vd Stefan Stenberg till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Nordic Choice HotelsSwedavia

Swedavia Real Estate har de senaste sex åren sålt hotell för miljardbelopp och avslöjar nu sitt nästa schackdrag. “Vi har konkreta planer för ett par flygplatser till”, säger bolagets vd Stefan Stenberg till Fastighetsnytt.

Närmare 3 miljarder kronor. Så mycket landar det sammanlagda fastighetsvärdet för de tre hotell som bolaget sålt sedan 2014. Första gången såldes Clarion Hotel Arlanda till SPP Fastigheter för 1,1 miljard kronor och andra gången Comfort Hotel Arlanda till norska Wenaasgruppen och O.G. Ottersland för 1,3 miljarder kronor.

– Förra året sålde vi dessutom Scandic Landvetter Airport till Midstar för 500 miljoner kronor, säger Stefan Stenberg, vd på Swedavia Real Estate.

Nu väntar ännu fler hotellsatsningar, avslöjar han för Fastighetsnytt.

– Vi har konkreta utvecklingsplaner för ett par av våra flygplatser i norra Sverige.

Det senaste tillskottet, Comfort Hotel Arlanda, ett av Nordens största flygplatshotell, har precis slagit upp dörrarna, och tongångarna är positiva.

– Hotellet blev färdigt i tid och bygget överskred heller inte budgeten. Vi är verkligen nöjda med hur projektet har fortlöpt.

Båda hotellen, Clarion och Comfort, ligger intill flygplatsterminalerna och SkyCity.

– Det innebär att vi ökar hotellkapaciteten väsentligt på Arlanda, till totalt 1 250 rum. Det nya hotellet har 500 rum.

Comfort Hotel Arlanda öppnade förra veckan. Illustration: BAU/Nordic Choice Hotels

Varför satsar ni på hotell?

– Vi har under lång tid sett en ökad efterfrågan på flygplatsnära tjänster, både kontor och hotell. Det går också i linje med vår strategi för fastighetsutveckling, att återinvestera i vår verksamhet i syfte att ha konkurrenskraftiga flygplatsavgifter.

Kräver flygplatsnära lägen ett högre säkerhetstänk?

– Nej. Tvärtom. Hotell och kongresser kan dra nytta av den säkerhet som redan finns på flygplatser.

Läs även: Här byggs nytt mötescenter vid Arlanda

Moderbolaget Swedavia satsar 17 miljarder kronor på Arlanda flygplats fram till 2025, bland annat för att bygga en helt ny pir, säkerhetskontroll och serviceytor.

– Det är nödvändigt för att klara av all trafik. Arlanda har vuxit med nära 10 miljoner passagerare på tio år och i dag räcker kapaciteten inte till, säger Stefan Stenberg.

Stefan Stenberg, vd på Swedavia Real Estate. Foto: Torbjörn Persson

Arlandastaden växer fram

Swedavia Real Estate utvecklar även den nya flygplatsstaden runt Arlanda, både i egen regi och tillsammans med partners. Under året startas utvecklingen av ett nytt logistikområde vid E4:an och just nu tittar bolaget även på förutsättningarna för att bygga ett kongresscenter på Arlanda. De två jätteprojekten kommer också att säljas vidare när de blir klara om ett par år.

Läs även: Bygger ny tunnel under E4 för att locka fler till Arlandastaden 

– Det finns inga investeringsplaner ännu, men vi började säljprocessen av byggrätterna för logistikområdet under hösten och diskuterar som bäst med flera intressenter, säger Stefan Stenberg.

Nya lagerlokaler, en bensinstation, snabbmatställe och ett motell utlovas.

Mer om de statliga bolagen

- Swedavia är ett statligt bolag vars uppgift är att äga, driva och utveckla flygplatser.  
- Swedavia Real Estate AB ägs av Swedavia och äger och förvaltar fastigheter på tio flygplatser.  
- Beståndet består av hotell, konferenslokaler, butiker, kontor och logistikbyggnader som finns i anslutning till flygplatserna. 
- Swedavia Real Estate äger även Airport City Stockholm tillsammans med Sigtuna kommun och Arlanda Stad Holding AB. Men Airport City Stockholm driver inga egna projekt, utan är ett verktyg för samarbete kring kommunikation, opinionsbildning och infrastrukturplanering.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev