Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Sweco och White störst

Publicerad: 12 December 2011, 23:00

Nyligen var det release för Branschöversikten som tagits fram av Svenska Teknik & Designföretagen. Inga förändringar har skett i toppen där bolagen haft god lönsamhet de senaste två åren.


Ämnen i artikeln:

SwecoWhite arkitekter

Källa: Release Branschöversikten

Sweco och White störst

Nyligen var det release för Branschöversikten som tagits fram av Svenska Teknik & Designföretagen. Inga förändringar har skett i toppen där bolagen haft god lönsamhet de senaste två åren.

Listan över de största arkitekt-, teknik- och industrikonsultkoncernerna toppas, liksom föregående år, av Sweco AB som hade en omsättning på drygt fem miljarder kronor för 2010. Det var heller inga förändringar i toppen vad gäller arkitektföretagen där White Arkitekter är nummer ett följt av Sweco Architects och Tengbom. Dessa tre toppar även listan över Nordens största arkitekter. David Cramér, Marknadsanalytiker på Svenska Teknik & Designföretagen, tror att Tengbom kan utmana på allvar nästa år då bolaget genomfört flera förvärv under 2011.

Lönsamheten har varit god under 2010 och 2011. Men återhämtningen av prisutvecklingen har avstannat. David Cramér redovisar ur rapporten att konfidenskurvan pekar nedåt både vad gäller orderläge och personalstyrka framöver, företagen tror på ett tuffare 2012. Trenden för nästa år är att konsolideringen fortsätter och att de stora bolagen blir än större.

Peter Rejler, Koncernchef Rejlerkoncernen AB, som var inbjuden talare under releasen ser dock möjligheter framöver och tycker inte man ska inte vara för pessimistisk inför framtiden.

– Vi vill fortsätta växa och tänker inte slå på bromsen.

Han pekar på att marginalerna är bättre i Norden och där en av anledningarna är att konkurrensen inte är lika hård som i övriga Europa. Peter Rejler menar också att kostnaderna är lägre, de Nordiska bolagen driver verksamheten kostnadseffektivare är de stora internationella.

De största arkitekt-, teknik- och industrikonsultkoncernerna

1. Sweco AB

2. ÅF-koncernen

3. WSP Sverige AB

4. Semcon AB

5. Rambøll AB (svenska verksamheten)

(Världens största är amerikanska URS Corporation)

De största arkitektgrupperna

1. White Arkitekter AB

2. Sweco Architects

3. Tengbom

4. Temagruppen Sverige AB

5. Wingårdh-koncernen

Källa: Branschöversikten

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

SwecoWhite arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.