Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Sveriges största tryckeri har sålts till nytt joint venture-bolag inriktat på datacenter

Publicerad: 15 december 2020, 13:07

Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter, säger att bolaget säljer av delar av sin portfölj för att frigöra resurser till nya projekt.

Foto: Bonnier Fastigheter

Sveriges största tryckerifastighet, Vanda 3 i Akalla har sålts av Bonnier Fastigheter.


Ämnen i artikeln:

Brunswick Real EstateBonnier Fastigheter

Bonnier Fastigheter skriver i ett pressmeddelande att bolaget sålt fastigheten Vanda 3 i Akalla, mer känd som DnEX-tryckeriet. 

Köpare är schweiziska Pictet och Brunswick Real Estate som kommer att investera i både befintliga datacenter och utvecklingsprojekt på den nordiska marknaden. 

Läs även: Ny rapport: Datacenter hetaste fastighetssegmentet 2021

Fastigheten har en totalyta på 62 700 kvadratmeter byggdes 1990-1993 som tryckeri för DN och Expressen och har ägts av Bonnier Fastigheter sedan 2011. Fastigheten rymmer än i dag Sveriges största tryckeri, men två av de ursprungligen fyra presshallarna är numera uthyrda till andra hyresgäster. 

Vanda 3 i Akalla.

Foto: Bonnier Fastigheter

Total uthyrningsbar yta uppgår till ca 62 700 kvadratmeter.

Köparen fokuserad på datacenterrelaterade fastigheter

Pictet och Brunswick ser sitt första förvärv som en perfekt grundsten för fortsatt utveckling. 

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Pictet som innebär en realisering av vår nya förvärvsstrategi inom datacenterrelaterade fastigheter i Norden. Brunswick har ett tydligt fokus på ständig utveckling och förbättring av fastighetsbeståndet med mätbara hållbarhetsmål, vilket stämmer väl överens med Pictets strategi. Vi ser fram emot att identifiera fler förvärvs- och utvecklingsmöjligheter med Pictet i hela Norden, säger Patrik Andersson, partner och vd på Brunswick Real Estate, i en kommentar.

Läs även: Brunswick dubblerar förvaltat kapital med ny fond – vd hoppas på ny trend

Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter säger att intäkterna från affären ska användas till nya projekt.

– Det känns bra att nu lämna över stafettpinnen till så erfarna aktörer som Brunswick och Pictet. Vanda 3 är en unik och spännande fastighet i ett fantastiskt läge och jag är övertygad om att de nya ägarna kommer förvalta och fortsätta utveckla fastigheten på ett bra sätt. Bonnier Fastigheter har för närvarande en stor projektportfölj och vi frigör nu resurser som kommer väl till pass i våra nya spännande projekt som Portalen och Pirhuset i Värtahamnen och Munin NXT i Uppsala, säger han i en kommentar.

Från vänster David Hävermark, Partner Brunswick Real Estate, Alexander Thams, Head of Nordics Real Estate på Pictet Alternative Advisors, Patrik Andersson vd och Partner Brunswick Real Estate, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad, Transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter.

Foto: Åke Gunnarsson / VUE.

Säljarens rådgivare har varit Nordanö Partners, Kanter och PwC.

Köpesumman har inte kommunicerats. 

 

 

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.