måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Svenskarna håller sig i Köpenhamn

Publicerad: 11 maj 2015, 13:26

Jakob Wind-Hansen, Henrik Reedtz, Bo Henriksson och Anders Jarl pratar dansk fastighetsmarknad under Business Arena Malmö. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Det är Köpenhamn med omnejd som gäller för de svenska fastighetsbolagen Wihlborgs och Norrporten.

Ämnen i artikeln:

DanmarkKöpenhamnFastighetsmarknaden i SydsverigeBusiness ArenaNorrportenWihlborgs FastigheterMalmö

Det är Köpenhamn med omnejd som gäller för de svenska fastighetsbolagen Wihlborgs och Norrporten. Finanskrisen ställde inte till med någon större dramatik och bolagen har goda erfarenheter av det danska realkreditsystemet.

Under seminariet om den danska fastighetsmarknaden fanns Whilborgs vd Anders Jarl och Bo Henriksson, affärsområdeschef på Norrporten, på plats för att berätta varför de valt att investera i Danmark. Båda företagen har funnits tämligen länge på den danska marknaden, men sanningen att säga handlar det om ett ganska avgränsat geografiskt område för de två svenska aktörerna, nämligen Köpenhamn.

– Vi kommer inte att investera utanför Köpenhamn, och även om marknader alltid går upp och ner kommer den stora inflyttningen till staden vara gynnsam för oss i det långa loppet, säger Bo Henriksson.

Anders Jarl är inne på samma linje, och säger med viss glimt i ögat att Whilborgs har som regel att ingen fastighet i beståndet får ligga längre än 45 minuters resa från huvudkontoret i Malmö.

Danmark drabbades hårdare än Sverige av finanskrisen, och tuffast var det mellan 2008 och 2011.

– Vi fick något högre vakanser och hyrorna sjönk en aning, men på det hela taget var situationen stabil för oss med en direktavkastning på 5-5,25 procent, säger Bo Henriksson.

Även för Wihlborgs ökade vakanserna med någon procent, men som Anders Jarl påpekar var det bostadsmarknaden, inte kontor, som hade de stora problemen.

När det gäller finansiering har de svenska bolagen fått stifta bekantskap med det danska realkreditsystemet. I korthet är det uppbyggt så att utlåningen finansieras genom att obligationer utfärdas. Återbetalning av lån och betalning till innehavare av obligationer måste alltid vara i balans på ett sätt som gör att bankens finansiella risker elimineras. Idag går det att låna upp till 60 procent av marknadsvärdet när det gäller kommersiella fastigheter och upp till 80 procent till bostäder i Danmark.

– När det gäller våra affärer i Danmark har vi lånat allt av danska banker. Upp till 60 procent, och även resterande belopp har vi lånat av det danska realkreditsystemet, men då med svenska fastigheter som säkerhet. Detta för att undvika valutarisk och för att slippa derivat, säger Anders Jarl.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev