Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Svefas höstrapport: Kontor i B-lägen pekas ut som förlorare

Publicerad: 1 oktober 2020, 04:15

Höstupplagan av Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad 2020 är här.

Foto: Mostphotos

Fastighetsbranschens klassiska devis om läge, läge, läge gäller fortsatt i coronapandemins kölvatten. Dock kommer fastighetsägare med kontor i så kallade B-lägen att bli förlorare då kontorsmarknaden till viss del stöps om. Istället blir A- och C-lägen vinnare enligt en analys från rådgivningsföretaget Svefa.


Ämnen i artikeln:

Svefafastighetsvärdering

I höstupplagan av Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad 2020 skriver bolagets analytiker vidare att pandemins påskyndande av digitaliseringen utgör ”en strukturell förändring av näringslivet som kommer att få stor betydelse för den kommersiella fastighetsmarknaden.”

Läs även: Gustav Källén om nya jobbet efter Svefa: ”Spännande att jobba med sådan bredd”

Det är dock inte helt enkelt att förutse vilka de långsiktiga effekterna blir men dock väntar man sig att allt större krav kommer att ställas på flexibilitet – vad gäller såväl lokalers flexibilitet som flexibla avtalsvillkor.

Det fysiska kontoret existensberättigande har ifrågasatts då hemarbete under pandemin har blivit norm och en viktig faktor för framtidens efterfrågan på lokaler blir hur företag hanterar kombinationen av hemarbete och kontorsarbete. ”Och indirekt får det ju även betydelse för bostadsmarknaden,” skriver Svefa i rapporten.

En ökad polarisering av hyresmarknaden är att vänta där kvalitativa fastigheter i A-läge kommer att fortsätta efterfrågas liksom enklare och billigare kontor i C-lägen som är attraktiva för verksamheter som prioriterar låga hyreskostnader. Efterfrågan efter kontor i B-lägen kommer att minska, menar Svefas analytiker. Långsiktigt ser man dock en fortsatt god efterfrågan efter kontorslokaler.

Läs även: Svefa: Samhällsfastigheter hetast just nu 

Vad andra segment gäller konstaterar man att kommersiella bostäder, samhällsfastigheter och logistik är pandemins vinnare medan handel och hotell mår sämre, vilket även gäller för kommersiella bostadsbyggrätter på grund av en lägre betalningsvilja och -förmåga hos hyresgäster som inte motiverar investeringen i nyproduktion.

Av hävd publicerar Svefa i rapporten Svefa Fastighetsindex där Stockholm i vanlig ordning rankar högst, före Göteborg och Uppsala. Noterbart är att Linköping klättrar en placering, förbi Malmö till femteplats, och Karlstad tar ett kliv upp till en delad niondeplats. Helsingborg faller tre placeringar från nionde till tolfteplats.

 

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svefafastighetsvärdering

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.