Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Svefa: Samhällsfastigheter hetast just nu

Publicerad: 16 maj 2019, 14:56

Mikael Lundström, vd för Svefa.

Intresset för samhällsfastigheter ökar markant och av en ny rapport från rådgivningsföretaget Svefa har segmentet nu seglat i topp som det hetaste på den svenska fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Business Arena GöteborgSvefa

Intresset för samhällsfastigheter ökar markant. Dels är det ett segment där hyresrisken uppfattas som väldigt låg och avtal är långa, dels talar all demografisk logik för att den befintliga stocken inte på långa håll räcker till för att uppfylla behovet för samhällsfastigheter varför en gynnsam marknad är att vänta över överskådlig tid.

Enligt Svefa har samhällsfastigheter nu vuxit fram som ett av de allra hetaste segmenten på svensk fastighetsmarknad. Svefa ägnar ett specialkapital åt samhällsfastigheter i den nyaste utgåvan av sin rapport Svensk Fastighetsmarknad – 24 orter som släpptes i samband med Business Arena Göteborg.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att samhällsfastigheter är ett av de segment som haft en explosionsartad utveckling på den svenska fastighetsmarknaden med att markant ökat antal aktörer som aktivt är verksamma inom segmentet. Således har det utvecklats från att vara en smal nisch med några få, men stora, aktörer till att vara ett veritabelt getingbo som det heter i Svefas pressmeddelande. Man räknar antalet aktiva investerare till över 50.

”Det segment som är hetast just nu är samhällsfastigheter och det pågår en kapprustning bland aktörerna för att positionerna sig inför nästa fas. Den fasen kommer att innebära mer projektutveckling för att möta det stora behovet av nyproduktion av samhällsfastigheter de kommande åren,” säger Svefas vd Mikael Lundström i en kommentar.

Även i andra segment är marknaden fortsatt stark, konstaterar Svefa, och det på flera orter. Man tycker sig dock se ett antal orosmoln på horisonten, bland annat vad gäller konjunkturutvecklingen, och kan skönja en viss osäkerhet exempelvis på Stockholms investerarmarknad. Som följd av det ser man en minskad transaktionsaktivitet såväl på bostadsmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden.

Priserna är dock alltjämt stabila fastslår Mikael Lundström.

”Priserna på de delmarknader som ligger i topp i Svefas Fastighetsindex 2019 är fortfarande stabila. Detta beror på en positiv utveckling vad gäller tillväxt för såväl befolkningstal som näringsliv. Detta resulterar expansiva satsningar på bland annat infrastruktur som gynnar fastighetsmarknaden,” säger han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.