Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Svefa sålt till ny huvudägare: ”Vi får förutsättningar att fortsätta vår tillväxtresa”

Publicerad: 22 december 2020, 23:56

Mikael Lundström.

Foto: Svefa

Fastighetsrådgivaren Svefa får ny huvudägare.


Ämnen i artikeln:

Svefa

Det är Broviken Gruppen II som går in som huvudägare i Svefa Holding, meddelar parterna i ett pressmeddelande.

Svefa är en av de ledande fastighetsrådgivarna i Sverige och i koncernen ingår även Värderingsdata, som utvecklar och erbjuder system för automatiserad fastighetsvärdering samt tjänster för analys och värdering av fastighetsmarknaden. Svefa med Värderingsdata omsätter över 300 miljoner kronor och koncernen har cirka 180 medarbetare.

Läs även: Svefas höstrapport: Kontor i B-lägen pekas ut som förlorare 

Köparen Broviken kommer att äga Svefa tillsammans med ledning och nyckelmedarbetare inom Svefa-koncernen.

Mikael Lundström, vd och koncernchef i Svefa kommenterar affären:

– Det har varit ett stort intresse för att förvärva Svefa men till slut framstod Broviken som den absolut bästa köparen både finansiellt och kulturellt. Med Broviken får vi förutsättningar att fortsätta vår tillväxtresa. De delar vår värdegrund och starka ambition att vara den ledande oberoende fastighetskonsulten. Därför är det väldigt glädjande att Broviken nu blir ny huvudägare tillsammans med ledning och nyckelpersoner.”

Läs även: Gustav Källén om nya jobbet efter Svefa: ”Spännande att jobba med sådan bredd”

Per Granath, vd och grundare av Broviken säger att han följt Svefa under många år och imponerats över den kunskap om fastighetsmarknaden som finns inom bolaget. 

– Svefas kultur, där seriositet, pålitlighet och förmåga att skapa värde för kunden står i centrum, har tagit bolaget till den position man har i dag. Svefas starka varumärke gör att man förmår att attrahera de bästa individerna som har intresse att växa och utvecklas som fastighetskonsulter. Vi känner stolthet och stor glädje över att ha fått förtroendet att bli Svefas huvudägare. Vi ser fram emot att vidareutveckla Bolaget tillsammans med ledning och ”medarbetare.”

Villkoren för transaktionen offentliggörs inte, vidare är transaktionen villkorad av Konkurrensverkets godkännande. Köpesumman har inte kommunicerats.

 

Mer om Svefa

Svefa var ursprungligen en del av Lantmäteriverket och verksamheten bolagiserades 1995 under namnet Svefa Svensk Fastighetsvärdering. 1997 övertog Svefas medarbetare ägandet i bolaget. Efterhand har medarbetarägandet minskat till en knapp tredjedel. I den transaktion som nu sker säljs bolaget av 120 aktieägare, varav det absoluta flertalet är aktiva eller före detta medarbetare.

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom fastighetssektorn. Bolaget är verksamt inom rådgivning för fastighetsvärdering, fastighetsutveckling och samhällsbyggnad, skog och lantbruk, analys, förvaltning, corporate solutions och transaktioner. Svefa har kontor på 18 orter från Malmö till Luleå och har genom sin breda geografiska etablering en unik kunskap om lokala marknader.

Bland Svefas och Värderingsdatas kunder märks kommuner och andra offentliga beställare, fastighetsbolag, institutionella fastighetsägare samt banker och andra användare av fastighetsinformation.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News