Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Svefa: Nyproducerade hyresrätter fortsatt hett investeringsobjekt

Publicerad: 19 april 2021, 05:00

Foto: Getty Images

En färsk rapport från fastighetsrådgivaren Svefa visar att investerarnas intresse för nyproducerade hyresbostäder har ökat kraftigt.


Ämnen i artikeln:

SvefaHyresrätter

Precis som Fastighetsnytt har skrivit om tidigare så är nyproduktionen ett hett segment för investerare. Något som även Svefas senaste rapport, Svensk Fastighetsmarknad 2021, bekräftar. 

– Investerarnas efterfrågan på nyproducerade hyresrätter har ökat kraftigt, säger Mikael Lundström, vd Svefa, i en kommentar. 

Läs även: Trenden har vänt – nya investerare väljer bort renoveringsobjekt 

Det beror enligt rapporten på att efterfrågan på bostäder har ökat kraftigt över hela landet och att hyresrätter ses som attraktiva investeringsobjekt som genererar långsiktiga, förutsägbara intäkter och en stabil avkastning.

Flera nya aktörer har etablerat sig på nyproduktionsmarknaden och det stora intresset har medfört en tydlig press på avkastningskraven under de två senaste åren. 

Affärer görs med nyligen färdigställda hyresrätter såväl som pågående projekt, och då genom så kallad forward funding eller forward purchase. Inledningen av 2021 visar på ett fortsatt mycket stort intresse för nyproduktion med ett antal intressanta transaktioner, skriver Svefa. 

De fem största transaktionerna under Q1 2021.

Foto: Svefa/Datscha

Läs även: Transaktionsvolymen fortsätter på kontinenten – trots pandemin

Svefa konstaterar också att den svenska fastighetsmarknaden i princip har återhämtat sig från förra vårens bottennotering. 

Hyresbostäder, samhällsfastigheter, byggrätter och logistikfastigheter listas som fyra vinnande segment, medan det går sämst för handelsfastigheter.

Transaktionsvolymen är på rekordnivåer och börsbolagen värderas återigen med en betydande premie mot underliggande fastighetsvärde, bortsett från kontors- och handelsfastighetsägare. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvefaHyresrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.