Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Strandningen över i Göteborg

Publicerad: 30 januari 2017, 07:23

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Göteborg har kommit överens om hyrorna för både 2016 och 2017. Detta efter att förhandlingarna förra året strandade, och Hyresnämnden kopplats in för att rättsligt lösa hyran.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeFastighetsägarnaHyresgästföreningenGöteborg

Det var förra året som Fastighetsägarna GFR valde att stranda förhandlingarna med HGF för 43 000 lägenheter i Göteborgsområdet, vilket gjorde att hyrorna istället skulle bestämmas i Hyresnämnden. I november valde nämnden att gå på Fastighetsägarnas linje och fortsätta den rättsliga processen – något HGF menade var orimligt, eftersom förhandlingarna för årets hyror inletts. HGF valde då att överklaga till Hovrätten.

Men nu har man alltså kommit överens om en hyresförändring som ligger på mellan 0 och 3 procent, som börjar gälla den 1 april.

-I dagsläget var den här överenskommelsen enda vägen framåt. Att hyresgäster och hyresvärdar ska fortsätta att sväva i ovisshet om den nya hyran var inte längre acceptabelt. Nu vill vi gå vidare. Därför är det bra att vi kommit överens om att gemensamt fortsätta utveckla hyresmarknaden i Göteborg, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

På Hyresgästföreningen kommenterar man överenskommelsen så här:

– Det är av stor vikt att hitta lösningar genom förhandlingar och att parterna tar ansvar för att tillsammans värna om många människors hem och trygghet. Det finns så många andra stora utmaningar som parterna istället ska ägna sin tid åt. En av dessa är att hitta renoveringslösningar så att människor inte ska behöva tvingas bort från sina hem. Vi är tacksamma och stolta över våra medlemmars stöd och tålamod, trots den ovisshet vi alla har levt med säger, Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen.

Försök till att förbättra samarbetet

Relationen mellan Fastighetsägarna och HGF har varit ansträngd de senaste åren, och debatten har varit hård när Fastighetsägarna strandat förhandlingarna på flera orter.

Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen ska nu tillsätta en grupp som ska diskutera formerna för framtida årsförhandlingar. Man ska gemensamt också diskutera hur samarbetet kan förbättras vid ombyggnationer samt om det går att formalisera ett sätta att medla.

Dessutom ska både Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen medverka till att utveckla den hyressättningsmodell som kallas Kvalitetshyra och som redan används i Göteborg.

– Det ska löna sig att vara en bra fastighetsägare som erbjuder ett bra boende med bra standard och en god förvaltning. Vi är övertygade om att ett ökat fokus på hyresgästernas värderingar kommer att bidra till en bättre fungerande hyresmarknad, säger Lars Stjernfelt.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev