Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Stort förvärv av Rikshem i Nacka kommun

Publicerad: 4 November 2014, 14:18

Nacka kommun planerar att sälja drygt en fjärdedel av sitt bestånd av samhällsfastigheter till Rikshem för 1,8 miljarder kronor. Samtidigt åtar sig Rikshem att bygga 500 hyresrätter i kommunen.


Ämnen i artikeln:

NackaRikshem

– När Nacka växer starkt ska vi investera ännu mer i attraktiva närmiljöer, bättre framkomlighet och välfärd. Affären med Rikshem är långsiktig och ger oss stora möjligheter att göra vardagen ännu bättre för alla Nackabor, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Totalt uppgår köpeskillingen för de fastigheter som överlåts till 1,8 miljarder kronor.
– Affären ger oss också stora möjligheter att tidigarelägga investeringar i sådant som cykelbanor, parker och lekplatser som behövs i ett växande Nacka. Möjligheten att renovera kvarvarande lokaler ökar också. På så vis skapar vi nya värden för Nackaborna, säger Gunilla Grudevall Steen (FP).

– Vårt mål är att en tredjedel av alla nytillkomna lägenheter ska vara hyresrätter och de 500 som nu Rikshem förbinder sig att bygga är en viktig del för att nå det målet, säger kommunalrådet Hans Peters (C).

Både kommunala och privata verksamheter berörs
Försäljningen innebär att kommunen i många fall blir hyresgäst hos Rikshem. De kommunala välfärdsverksamheter som berörs av försäljningen kommer fortsätta att hyra sina lokaler av lokalenheten i Nacka kommun.

De privata välfärdsverksamheter som berörs av försäljningen får Rikshem som hyresvärd. Nacka kommun uppger att nuvarande hyresvillkor förlängs i tre år för att de privata verksamheterna ska känna trygghet i samband med överlåtelsen.

Fakta om affären:

- Fastighetsportföljen som säljs är blandad och består av förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar.
- Portföljen omfattar 38 hyresobjekt, 39 fastigheter. Totalt cirka 83 500 kvadratmeter, med hyresintäkter motsvarande cirka 122 miljoner kronor.
- Köpeskillingen för de fastigheter som överlåts initialt är 1,8 miljarder kronor.
- Köpeskillingen har fastställts efter sammanvägning av tre externa värderingar, en som DTZ har gjort åt Rikshem och två som är gjorda för Nacka kommun av NAI Svefa respektive Forum Fastighetsekonomi. Därutöver betalar Rikshem för utvecklingspotential i fastigheterna.
- Affären innebär dessutom att Rikshem åtar sig att bygga 500 hyresrätter. Marken för hyresrätter kommer säljas till aktuellt marknadspris vid försäljningstillfället.
- Nacka kommun har haft externt stöd från NAI Svefa, som rådgivare i affären och hämtat fastighets-, mervärdesskatte- och avtalsrättslig expertis från advokatbyrån Magnusson Law.
- Rikshem har haft externt stöd från JLL Tenzing som rådgivare i affären och juridiskt biträde från Vinge.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Rikshem, Nacka kommun

Ämnen i artikeln:

NackaRikshem

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.