Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Största transaktionen 2014 godkänd

Publicerad: 26 januari 2015, 14:53

Förvärvet av två fastighetsbolag i Sverige respektive Norge med ett fastighetsvärde på 11,5 miljarder kronor, genomfört av ett dotterbolag till Starwood Capital Group, var den största fastighetstransaktionen i Norden 2014.

Ämnen i artikeln:

NorgePangea Property PartnersParetoStarwood Capital GroupSveareal

En extra bolagsstämma i DNB NOR Eiendomsinvest I ASA har godkänt försäljningen av huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Norge och Sverige till en fond inom Starwood Capital Group, i en transaktion som ursprungligen tillkännagavs den 18 december. Affären omfattar en portfölj med 106 fastigheter om totalt nära 1,1 miljoner kvadratmeter, bestående främst av kontor, logistik/industri samt inslag av hotell och handelsfastigheter. Affärens svenska bestånd omfattar SveaReals 79 fastigheter.

Pangea Property Partners och Lindahl var köparens rådgivare i affären. Pareto Project Finace var säljarens rådgivare.

Enligt Pangea Property Partners transaktionssammanställning för 2014 var volymen i Sverige 157 miljarder kronor och 55 miljarder norska kronor i Norge. Den nordiska transaktionsvolymen nådde rekordnivåer under 2014, cirka 270 miljarder kronor, vilket ligger i nivå med tidigare rekordnivåer före finanskrisen 2008.

– Två faktorer har varit av särskild betydelse. Det finns mycket internationellt kapital som söker förvärv i våra marknader, både eget kapital och lånekapital. Dessutom har de svenska börsbolagen varit väldigt aktiva, medan utländska investerare har gjort betydande investeringar i Norden i allmänhet, då de ser Norden som en attraktiv region att investera i. Vi arbetar för närvarande med ett antal transaktioner och förväntar oss hög aktivitet under 2015, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande Pangea

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev