Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Storköper av Tvättbjörnen i Sundsvall

Publicerad: 11 juni 2018, 04:58

Bild: Riksbanken

Amasten förvärvar 21 bostadshus med hyresrätter i Sundsvall. Prislappen landar på 668 miljoner kronor, och säljare är Tvättbjörnen Förvaltning.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterTvättbjörnen FastigheterSundsvall

Förvärvet omfattar 407 lägenheter med ett sammanlagt hyresvärde om 50,6 miljoner per år. Samtliga fastigheter är uthyrda och direktavkastningen bedöms uppgå till 4,9 procent.

– Vi tror mycket på Sundsvall och ser fram emot att långsiktigt utveckla regionen och vårt bestånd, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten. Förvärvet i kombination med ett bra utfall från vårt arbete i fastighetsförvaltningen under våren resulterar i att vår aktuella intjäningsförmåga ökar med 25 miljoner kronor till 80 miljoner kronor.

Fastigheternas befintliga lån kommer att refinansieras med nya lån och bedöms motsvara en belåningsgrad om 67 procent. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande bolaget uppgår till totalt 347,4 miljoner kronor. Utöver bankfinansiering erlägger Amasten 138,9 miljoner kronor kontant, samt 62,0 miljoner kronor erläggas i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 4,00 kronor per stamaktie.

Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant.

Samtidigt med förvärvet i Sundsvall förvärvas också 100 procent av Riki Bygg AB, som tillsammans med en kinesisk partner producerar lägenhetsmoduler av hög svensk design och kvalité. Förvärvet sker via kvittningsemission om 5 miljoner nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 4,00 kronor per stamaktie.

Avtalen innehåller vidare en överlåtelsebegränsning, så kallad Lock-up, genom vilken säljarna på vissa villkor åtar sig att under en period om sex månader från tillträdesdagen inte avyttra några nyemitterade aktier och under nästföljande sex månader inte avyttra mer än 50 procent av de nyemitterade aktierna. Efter en period om totalt tolv månader från det att emissionen avseende de nyemitterade aktierna registrerats hos Bolagsverket har säljarna rätt att avyttra samtliga nyemitterade aktier. Förvärvsavtalen innehåller i övrigt garantier om villkor som får betraktas som sedvanliga i avtal av motsvarande slag.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.