Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

”Stor risk att lita blint på redovisade värden”

Publicerad: 22 maj 2008, 22:00

När Castellum i första kvartalsrapporten för 2008 skrev ner värdet på sitt fastighetsbestånd med 0,6 procent sjönk aktiekursen med som mest 10 procent samma dag. Aktiemarknadens reaktion visar att med IFRS får negativa värdeförändringar stora effekter för fastighetsföretagen. Händelsen är ett också ett tydligt exempel på att det är svårt för ett fastighetsföretag att kommunicera effekterna av minskade fastighetsvärden.


Ämnen i artikeln:

IFRSIngemar Rindstig

Källa: Fastighetsnytts seminarium ”IFRS – andra vågen 2009”, Ulrika Danielsson, Ingemar Rindstig

Fastighetsnytts IFRS-seminarium:

”Stor risk att lita blint på redovisade värden”

När Castellum i första kvartalsrapporten för 2008 skrev ner värdet på sitt fastighetsbestånd med 0,6 procent sjönk aktiekursen med som mest 10 procent samma dag. Aktiemarknadens reaktion visar att med IFRS får negativa värdeförändringar stora effekter för fastighetsföretagen.  Händelsen är ett också ett tydligt exempel på att det är svårt för ett fastighetsföretag att kommunicera effekterna av minskade fastighetsvärden.

Under Fastighetsnytts seminarium ”IFRS – andra vågen 2009” var de medverkande experterna tämligen eniga om att Castellum är något av ett föredöme när det gäller att beskriva sitt fastighetsbestånd och hur man resonerar kring fastigheternas värde. Ändå utlöste den jämförelsevis måttliga nedskrivningen en stark reaktion hos börsens aktörer. Tobias Kaj, som är fastighetsanalytiker på Handelsbanken Capital Markets, påpekar att Castellum i samma kvartalsrapport redovisade ett driftnetto som var 4 procent högre än förväntat.

– Nedjusteringen av värdet var vårt sätt att kommunicera att det finns en osäkerhet när det gäller situationen på marknaden. Tyvärr kom inte vår förklaring fram i massmedia, utan det blev bara svarta rubriker, säger Ulrika Danielsson som är Ekonomidirektör på Castellum.

Med IFRS och värdering till ”fair value”, eller verkligt värde på svenska, får förändringar i värdet på fastighetsbeståndet stora effekter på resultatet. Effekter som är trevliga att kommunicera när värdena stiger, som de gjort under ett antal år, men inte alls lika trevliga att kommunicera när de sjunker. Ett intrikat problem i sammanhanget är att det som kallas för ”verkligt” värde har en tendens att bli något av en ungefärlig konstruktion när det synas mer ingående. Tobias Kaj ställer sig frågan om det som förmedlas i företagens information handlar om ”skenbar exakthet”.

– Det innebär en stor risk att lita blint på de redovisade värdena, säger Tobias Kaj.

Det enda som är exakt är priset vid en genomförd försäljning. I övrigt är värdet på en fastighet något som förändras dag för dag och dessutom något som alltid ligger i betraktarens öga. Varje ”nedfrysning” vid en enskild tidpunkt blir en approximation. Därför är det viktiga att man kommer fram till approximationen på samma sätt varje gång. Lösningen ligger så att säga i metodiken.

– Det viktiga är att man alltid har samma modell för värdering och att man tillämpar den konsekvent, säger Ingemar Rindstig som är auktoriserad revisor och Chef för Ernst & Young Real Estate.

Enligt Ingemar Rindstig är det dessutom viktigt att bolaget ger läsaren information om vari värdeförändringen består så att den som läser rapporten får hjälp i sin analys och kan göra sin egen bedömning.

Se även en utförligare artikel om det som sades på seminariet i Fastighetsnytt nummer 4.

Daniel Bergstrand

© Fastighetsnytt Förlags AB

Ämnen i artikeln:

IFRSIngemar Rindstig

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.