torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Stor dipp på transaktioner under andra kvartalet

Publicerad: 2 juli 2020, 12:30

Under det andra kvartalet svarade hyresbostäder och samhällsfastigheter för mer än hälften av kvartalets transaktionsvolym. Foto: Pangea

Effekterna av coronakrisen blir allt tydligare. Mörkare siffror kan avläsas i årets andra kvartal på den svenska fastighetsmarknaden. Likviditeten är god, men antalet transaktioner sjönk med 12 procent jämfört med 2019, visar en ny rapport från Savills.

Ämnen i artikeln:

SavillsPangea Property Partners

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Analysen betonar att det råder stor osäkerhet på marknaden just nu och att andra kvartalets totala transaktionsvolym uppgick till 36 miljarder, vilket är en nedgång med cirka 35 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019.

Läs även: Trots coronapandemin – transaktionsvolymen fortsatt hög

Peter Wiman, analyschef på Savills, väljer dock att se optimistiskt på det hela. 

– Även om segment har påverkats på olika sätt så är marknaden på många sätt starkare jämfört med finanskrisåren, säger han i en kommentar om rapporten. 

Peter Wiman, analyschef på Savills. Foto: Savills

Transaktionsvolymen under årets första halvår uppgick till närmare 102 miljarder, vilket är en ökning med drygt en procent jämfört med förra året. 

– Det förklaras till viss del med förvärvet av Hemfosa.

Även Pangeas analys pekar på sjunkande siffror och att antalet transaktioner sjönk med 40 procent jämfört med första kvartalet. 

Läs även: Fem experter: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona 

– Covid-19 förändrade bilden helt. Efter att transaktionsvolymen ökade med 10 procent under första kvartalet så har coronaeffekten nu hunnit ikapp marknaden. Frågan är när det vänder igen, säger bolagets analyschef Mikael Söderlundh i en kommentar.

Starkast segment

Under det andra kvartalet svarade hyresbostäder och samhällsfastigheter för mer än hälften av kvartalets transaktionsvolym och hittills i år har bostäder omsatts till ett värde om cirka 25 miljarder kronor. 

– På grund av det osäkra ekonomiska läget så ser vi ett kraftigt ökande intresse för fastigheter med låg risk, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills, i en kommentar. 

Foto: Savills

Det handlar om hyresbostäder, samhällsfastigheter, logistik, och kontorsfastigheter med långa hyresavtal med stat eller kommun. 

– Höga volymer för projektfastigheter förklaras av ett generellt ökat intresse för att uppföra hyresbostäder, samt att projektutvecklande bolag nyttjar den efterfrågan som finns för att minska kapitalbindningen, säger Peter Wiman.

Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills. Foto: Savills

Hyresbostäder under uppförande stod för nästan halva transaktionsvolymen, 12 miljarder, det första halvåret, vilket kan jämföras med 17 miljarder under hela 2019. 

– Det innebär att en ny rekordnotering för den typen av affärer är sannolik i år.

Osäkerheten kring hyresutvecklingen för kontor har däremot fått köparna att avvakta.

– Vi har noterat att ett antal transaktionsprocesser har skjutits fram, säger Niklas Zuckerman.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev