Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Stor demonstration mot utförsäljningar

Publicerad: 23 november 2017, 14:51

Kristofer Lundberg

Foto: Erik Yngvesson

Med krav på att utförsäljningen av kommunala hyresrätter ska stoppas samlades hundratals demonstranter under torsdagseftermiddagen utanför Kronhuset i centrala Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Framtiden förvaltningVictoria Park FastigheterBostadsbolaget GöteborgHyresgästföreningen

Med krav på att utförsäljningen av kommunala hyresrätter ska stoppas samlades hundratals demonstranter i centrala Göteborg under torsdagseftermiddagen.

På torsdagen klockan 16 sammanträdde kommunfullmäktige i Göteborg för att planera utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen. Beskedet har väckt stor ilska och oro bland göteborgarna och minst 350 personer väntas närvara vid dagens demonstration utanför Kronhuset.

– Detta är en större politisk fråga än bara Rannebergen. Risken är stor att ytterligare 3 100 lägenheter i Göteborg säljs ut enligt ett förslag till Framtiden, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered, till Fastighetsnytt.

Torsdagens protester handlar om att kommunen vill komma åt byggbar mark i Lövgärdet, Angered, som ägs av Victoria Park. Problemet är att fastighetsägaren inte vill sälja marken rakt av, utan i gengäld begär 289 hyreslägenheter i Rannebergen.

– Kommunen ska inte tillåta en privat ägare utöva utpressning. Uppenbarligen är Victoria Park inte intresserade av att bygga själva, utan använder marken som utpressning för att komma åt ett nytt område. Det är olyckligt, säger Lundberg.

Han tillägger att det förstås är bra att kommunen vill bygga nya bostäder i Lövgärdet, men det borde aldrig ske på bekostnad av ett befintligt bostadsområde.

– Hela affären har skötts dåligt och man har gått bakom ryggen på boenden i Rannebergen.

Många boende i området känner stor oro för vad som kommer att hända om Victoria Park släpps in, enligt Kristofer Lundberg.

Vad grundar sig deras oro i?
– Det är bara att prata med boenden i Lövgärdet. De klagar på dåligt löpande underhåll och hotfull personal. De får inte den service som man borde få som hyresgäst och utemiljön är under all kritik, vilket gör att det blir otryggt i området.

Han ställer sig även emot att bolaget väntar ut med att göra underhåll tills människor flyttat ut.

– Det är först då de genomför de här väldigt bristfälliga topprenoveringarna som höjer hyrorna med uppemot 40 procent. De renoverar inte för befintliga boenden, utan för en köpstark befolkning.

Men resulterar inte det samtidigt i minskad segregation?
– Problemet är att den största bostadskrisen gäller låginkomsttagare. Högavlönade har möjlighet att köpa sig bostadsrätt och hus. Om man bygger för höginkomsttagarna så har inte de med störst behov av en bostad råd att flytta in. Det är ett problem runtom i landet.

Victoria Park delar inte ovanstående uppfattning, utan säger att bolaget arbetar hållbart och långsiktigt med renoveringar i miljonprogramsområden.

– Vi renoverar lägenheter när en hyresgäst väljer att flytta. Ingen tvingas flytta. Vi ser ett större intresse för nyrenoverade lägenheter än orenoverade. Vi ser att omflyttning kan bidra till minskad segregation, säger bolagets vd Peter Strand till Fastighetsnytt och hänvisar till en debattartikel i Dagens Samhälle.

Peter Strand meddelar att bolaget i vanliga fall varken vill eller kan kommentera affärer som inte är genomförda, men avslöjar ändå att man tänker gå vidare med planerna.

– Vad avser den nu aktuella processen i Göteborg har vi som ambition att genomföra affären. När det gäller beslutsprocessen får vi dock hänvisa till kommunen.

Det kommunala bostadsbolaget Framtiden godkände affären redan i oktober, men styrelsen beslutade att frågan måste tas ut i kommunfullmäktige. Bolagets kommunikatör Ann Törnblom säger att det är extremt tråkigt att kommunen får så mycket kritik för sin hantering av ärendet.

– Vi har inte kommit så långt i affären, utan håller på och förhandlar och måste därför informera våra styrelser om vad vi gör. Det är därför våra hyresgäster upplever att allt är färdigt, men det är det inte.

Hon säger att fokusen på Lövgärdet glömts bort helt i debatten.

– Det känns otroligt tungt för vi vill hjälpa till. Jag är förvånad att ingen engagerar sig i människorna i Lövgärdet. Det behövs fler bostäder där och vi vet att vi kan göra skillnad på riktigt. Det finns bland annat stora problem med skolan i området.

Hur många bostäder planerar ni att bygga i Lövgärdet om ni får marken?
– Det är inte heller klart ännu, men någonstans mellan 250 och 300 bostäder.

Framtiden kommer att vara dominanta i Rannebergen även om affären genomförs och planen är att inleda samarbete med många olika aktörer i området. Bolaget meddelar sig ha förtroende för Victoria Park, som fått goda referenser från både Malmö och Borås.

– Vi ser stora fördelar med att det kommer in en aktör med pengar i området. Det kommer att hända saker även i Rannebergen och vi behöver fler investerare i området. Det här är ingen utpressning från fastighetsägarens sida. Det finns ingen hotbild, utan vi förhandlar.

Vad händer med de som bor i lägenheterna, blir de utslängda?
– Nej. Det bor människor i beståndet och Victoria Park kommer inte att tvinga folk att flytta. De här bostäderna är inte i det skicket att de kräver totalrenovering inom de närmaste fem till tio åren. Jag tycker att det är synd att man har skapat en oro kring det här. Syftet med allt är att skapa bättre förutsättningar för Angeredsområdet, utan att någon annan ska bli lidande och det har inte kommit fram alls. Det här är en bra affär för många.

Men Hyresgästföreningen håller fast vid att affären ska hävas och lämnar in hundratals namnunderskrifter till kommunen.

– Vi vill försvara allmännyttan och vill ha kvar kommunen som ägare för lägenheterna i Rannebergen. Det är en demokratisk fråga. Det har även funnits förslag om att Framtiden ska kunna fatta beslut om försäljningar utan att informera kommunfullmäktige. Det är allvarligt om sådana här beslut kan fattas i styrelserum,  säger Kristofer Lundberg.

Ann Törnblom på Framtiden förklarar att det handlar om ett nytt ägardirektiv från Stadshus AB.

– Det kan inte vi kan kommentera, utan det handlar om hur de vill styra oss, säger hon.

Trots att det officiella beslutet om hyreslägenheterna fattas först vid kommunfullmäktiges nästa möte den 7 december, vill demonstranterna redan i dag uttrycka sitt missnöje i hopp om att kunna påverka politikerna.

Vad gör ni om kommunen klubbar igenom affären?
– Processerna kommer att fortsätta. Det här är inte förankrat i Socialdemokraternas partiorganisation, utan är ett stadshusbeslut. Även socialdemokraterna i Angered är kritiska. Det är något vi kommer att trycka på, så att de tar hårdare ställning lokalt. Vi vet sedan tidigare att även fattade beslut kan ändras om protesterna eskalerar.

Vilket är ditt budskap till politikerna?
– Ni måste utgå från lokalbefolkningen, som måste få mer inflytande i sin egen situation och sitt närboende. Ta mer hänsyn till den lokala demokratin och låt bli att sälja folks hem bakom ryggen på dem.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.