Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Stoppar köp med 100 procents belåning

Publicerad: 5 oktober 2015, 05:03

Idag kan man i Danmark köpa en bostad med hundra procents belåning. Nu inför landet dock nya regler som kräver att bostadsköpare betalar en kontantinsats på minst fem procent.


Ämnen i artikeln:

Danmark

Idag kan man i Danmark köpa en bostad med 100 procents belåning. Nu inför landet dock nya regler som kräver att bostadsköpare betalar en kontantinsats på minst 5 procent. Detta uppger NewsÖresund.

– Våra förväntningar är att det kan få bostadsmarknaden att bromsas upp lite, säger Nordea Kredits bostadsekonom Lise Nytoft Bergmann till Politiken.

Hon tror att de nya reglerna om en lägsta kontantinsats på fem procent kommer att märkas av främst i huvudstaden och framför allt vid förstagångsköp.

För förstagångsköpare kommer det dock att finnas en dispens, om man inte har någon förmögenhet men ändå har höga fasta inkomster, eller om de tar på sig en snabb amortering som gör att belåningen hamnar under 95 procent inom två till tre år.

I förra veckan rapporterade Danmarks Statistik att priset på ägarlägenheter slog nytt historiskt rekord i juli i riket som helhet. Men samtidigt syns de första signalerna om att den kraftiga prisuppgången på bostadsmarknaden är på väg att mattas av.

Redaktionen

Källa: News Øresund

Ämnen i artikeln:

Danmark

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.