Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Stöd för energieffektivisering av miljonprogrammen

Publicerad: 21 oktober 2014, 09:40

Regeringen vill införa statligt stöd till fastighetsägare som satsar på energieffektivisering i miljonprogramsområdena, det uppger Sveriges Radio. Totalt avsätts 1,7 miljarder kronor under fyra år.


Ämnen i artikeln:

Anders LagoFastighetsägarnaHyresgästföreningenMehmet KaplanMiljöpartietRegeringen

Statligt stöd ska ges till fastighetsägare som genomför åtgärder som leder till lägre energianvändning i samband med renoveringar. Boverket och Energimyndigheten ska vara med och bestämma hur stödet ska utformas.

– Det är allt ifrån att ha värmeväxlare, till glas och fönster som inte läcker energi. Och hela detta baseras på idén om att det här är hus som byggdes på 60- och 70-talet, där dessa värden kanske inte var de främsta och viktigaste för resultatet, säger, bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), till Sveriges Radio.

– HSB har under många år drivit frågan om ett statligt stöd för energiåtgärder i bostadshus, så detta är ett välkommet förslag. Alla ska självklart ta ansvar men ska vi lyckas minska bostadssektorns klimatpåverkan krävs samarbete och samverkan, där även staten har en viktig roll. Jag vill också poängtera att det är viktigt att även bostadsrättsföreningar får möjlighet att ta del av det föreslagna stödet, kommenterar Anders Lago, förbundsordförande HSB.

– Vi ser beskedet om finansiellt stöd för energiåtgärder som ett första steg i denna riktning även om behovet är betydligt större än 1,7 miljarder kronor på fyra år. Dagens besked är dessutom en viktig signal från regeringen att den är redo att ta ett större samhällsansvar för bostadspolitiken. Den signalen välkomnar vi och Hyresgästföreningen deltar naturligtvis gärna i arbetet med att utforma det stöd som nu föreslås, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Det är bra att regeringen markerar vikten av att det redan pågående arbetet med att energieffektivisera det svenska bostadsbeståndet måste fortsätta. Här har branschen redan tagit flera initiativ och vi arbetar gärna tillsammans med regeringen för att driva på utvecklingen, kommenterar Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

I ett pressmeddelande skriver Fastighetsägarna dock att då stödet bara är avsett för miljonprogramsområdena riskerar det att skapa konkurrenssnedvridande effekter mellan olika upplåtelseformer, mellan enskilda fastighetsföretag och mellan privata och kommunägda aktörer, något som regelverket måste beakta.
– För flertalet fastighetsägare ingår energieffektivisering inom ramen för de investeringar som görs i den löpande förvaltningen. Signalen från regeringen att fastighetsägare som hittills har skjutit investeringar i energieffektivisering framför sig nu kan få stöd för åtgärder som mer framsynta fastighetsägare redan vidtagit på egen bekostnad är olycklig, säger Reinhold Lennebo.

Mattias Fröjd

Källa: Sveriges Radio, HSB, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.