Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Stockholm håller emot i europeisk jämförelse

Publicerad: 3 februari 2009, 22:00

När PricewaterhouseCoopers ger ut sin rapport ”Emerging Trends in Real Estate Europe 2009” visar det sig att Stockholm tappar tre placeringar och hamnar på delad elfte plats när det gäller ”European Investment Market Prospects” i 27 städer.


Ämnen i artikeln:

Jörgen SigvardssonPWC

En orsak till att investerare tvivlar mer på den svenska marknaden än tidigare är den senaste tidens nedjusteringar av de svenska tillväxtsiffrorna. Även det faktum att internationella investerare i dagens osäkra läge gärna drar sig tillbaka till hemmamarknaden, eller till stora marknader som uppfattas som stabila, som den tyska, kan spela in.

Fastighetsnytt frågade Jörgen Sigvardsson, som är partner och verksam vid PricewaterhouseCoopers Corporate Finance Real Estate, vad som utifrån rapporten övergripande kännetecknar den europeiska investerarmarknaden idag.

– Det råder stor osäkerhet på fastighetsmarknaden, både när det gäller situationen inom den finansiella sektorn och när det gäller vilken påverkan konjunkturnedgången kommer att ha. Ser man det ur ett internationellt investerarperspektiv kan man konstatera att osäkerheten leder till att många internationellt verksamma aktörer kommer att dra sig tillbaka och fokusera på sina hemmamarknader. En anledning till detta är att man idag kan hitta tillräckligt bra investeringsobjekt på hemmaplan, på ett sätt som man inte kunnat göra de senaste åren. Ur det perspektivet är det rimligt att anta att de internationella investerarna kommer att inta en avvaktande hållning även när det gäller Sverige.

Betyder det här att de senaste årens globalisering av investeringsmarknaden för fastigheter kommer att avta?

Nej, i det avseendet rör det sig bara om ett ”hack i skivan”. Globaliseringstrenden kommer att finnas kvar även i framtiden.

Hur ser det ut om du tolkar rapporten ur ett svenskt perspektiv?

Ser man på Sverige specifikt kommer vi sannolikt att se en ganska avvaktande situation under 2009. Osäkerheten är fortfarande stor. Exempelvis måste situationen på kreditgivningsområdet utkristalliseras tydligare än vad som är fallet idag. Vidare måste fastighetsmarknadens aktörer analysera vilka effekter den försvagade konjunkturen kommer att få. Innan den här bilden blivit tydligare kommer transaktionsmarknaden vara avvaktande.

Många investerare verkar avvakta ett slags golv för priserna. Tror du att vi kommer att få se några så kallade ”forced sales”, det vill säga av bankerna initierade tvångsförsäljningar av fastighetstillgångar?

Det finns investerare som sitter och hoppas att vi kommer att få se så kallade tvångsförsäljningar när bankerna tvingar fram avyttringar, eftersom de potentiella köparna förväntar sig att kunna göra goda affärer om det inträffar. Det är dock tveksamt om vi kommer att få se några tvångsförsäljningar överhuvudtaget, och om de sker återstår att se under vilka former. Det finns en europeisk tradition att istället föra en dialog i de här fallen och lösa situationen genom så kallade work-out-bolag, av den typ som man använde för dåliga fastighetskrediter i Sverige på 1990-talet.

Källa: ”Emerging Trends in Real Estate Europe 2009”, Jörgen Sigvardsson

Daniel Bergstrand

daniel.bergstrand@fastighetsnytt.se

© Fastighetsnytt Förlags AB

Ämnen i artikeln:

Jörgen SigvardssonPWC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.