Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Startar två bolag och säljer för 3,2 miljarder

Publicerad: 1 september 2015, 14:30

Illustration: Petter Furå.

“Det är ett flertal stora affärer, så vi har arbetat med dem under en längre tid. Att closing sammanföll till samma dag var dock en tillfällighet”, säger Johan Tengelin, vd på Sveafastigheter till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Sveafastigheter

Sveafastigheter startar två nya bolag och säljer en fastighetsportfölj på 3,2 miljarder kronor.

– Det är ett flertal stora affärer, så vi har arbetat med dem under en längre tid. Att closing sammanföll till samma dag var dock en tillfällighet, säger Johan Tengelin, vd på Sveafastigheter till Fastighetsnytt.

Det ena nystartade bolaget är ett samarbete med Tredje AP-fonden, AP3. Tillsammans startar de ett bolag med fokus på kontors- och handelsfastigheter i regionstäder. AP3 är majoritetsägare och Sveafastigheter kommer att förvalta bolaget.

– Själva bolagsnamnet är ej kommunicerat, säger Tengelin.

Johan Tengelin. Foto: Magnus Fond.

Johan Tengelin. Foto: Magnus Fond.

Det andra bolaget är ett nytt bolag för utveckling av nyproducerade hyresbostäder, Sveafastigheter Bostad. Ledningen i det nya bolaget utgörs av Svante Jernberg och Lars Gärde, som närmast kommer från olika positioner inom ByggVesta.

Bolaget kommer inte att ta över de bostadsfastigheter som ingår i Sveafastigheter idag, utan fokusera på nyproduktion.

– För tillfället pågår ett projekt i Västerås och igår vann de en markanvisning i Nacka. Sveafastigheter har historiskt sett utvecklat och förvaltat fastighetsfonder. Förutom den portfölj som nu sålts i en separat affär, så har inte innehaven i fonderna ändrats i och med dessa affärer, säger Tengelin.

Samtidigt som de nya bolagen kommunicerades alltså även en stor försäljning av en fastighetsportfölj ur Sveafastigheter Fund II med 32 fastigheter inom handel, kontor, hotell och samhällsfastigheter i Sverige, Finland och Estland. Portföljen har en total uthyrningsbar yta om 250 000 kvadratmeter och såldes för 3,2 miljarder kronor till Partners Group.

Fonden lanserades under 2006 och stängde för investeringar 2009 med ett eget kapital om 1,2 miljarder kronor. Den har haft en avkastning ”som ligger inom den högsta kvartilen globalt”, men nu säljer man alltså en portfölj av fastigheter.

– Fastighetsportföljen var en del av en fondstruktur som av naturen har en begränsad innehavstid. Vi gjorde bedömningen att förutsättningarna nu var rätt för att sälja, säger Johan Tengelin.

Efter försäljningen omfattar Sveafastigheter Fund II tillgångar med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 230 miljoner kronor.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Sveafastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.