Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Starkt utländskt intresse för svenska fastigheter

Publicerad: 7 december 2021, 09:27

Utländska investerare har stått för 25 procent av alla förvärv under de senaste 12 månaderna och fortsätter att vara nettoköpare på den svenska fastighetsmarknaden. Det skriver Mikael Söderlundh, Head of research & partner på Pangea.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property PartnersMikael Söderlundh

September blev den näst mest aktiva transaktionsmånaden under 2021 med en volym på 55 miljarder. I oktober sjönk volymen till 13 miljarder, men antalet affärer var fortfarande väldigt högt (45 affärer över 50 miljoner). 

Läs även: Uppsving för hyresrätter när transaktionsåret går mot sitt slut

Det ger en samlad transaktionsvolym på 256 miljarder under årets första tio månader, vilket är hela 120 procent mer än samma period förra året. Vi ser också ut att få en väldigt stark avslutning på året.

Diagrammen är baserade på affärer med ett fastighetsvärde över 50 miljoner kronor.

Grafik: Pangea

Oktober bjöd inte på några riktigt stora enskilda affärer. Den största var Preservium Propertys köp av två samhällsfastigheter i Täby och Huddinge från Boetten för 1,5 miljarder. Willhem köpte också en bostadsportfölj i Göteborg av ett antal privatpersoner för drygt en miljard. Utländska investerare har stått för 25 procent av alla förvärv under de senaste 12 månaderna och fortsätter att vara nettoköpare på den svenska fastighetsmarknaden.

Svenska fastighetsaktier (PREX Sverige) backade under början av oktober men återhämtade sig och månaden slutade nära nollstrecket. Sett över hela året har PREX Sverige stigit med nästan 40 procent och samtliga sektorer ligger på plus förutom PREX Handel som har backat marginellt. Bäst har det gått för PREX Lager/Industri som stigit 82 procent, följt av PREX Blandat som stigit 48 procent. Det ser ut som att svenska fastighetsaktier kommer att ge en positiv avkastning för tionde året i rad.

Bild 1/2  

Grafik: Pangea

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.