Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Stark transaktionsmarknad

Publicerad: 2 Oktober 2015, 07:11

Enligt Savills har volymerna ökat stadigt under tredje kvartalet och fastigheter för cirka 36 miljarder kronor har omsatts. Det motsvarar en ökning med 43 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.


Ämnen i artikeln:

Savills

Därmed har fastigheter för 102 miljarder kronor omsatts hittills under 2015. Jämfört med de tre första kvartalen 2014 är årets volym 11 procent högre, vilket innebär att transaktionsmarknaden kan nå nya rekordnivåer om det fjärde kvartalet ligger i nivå med fjolåret, uppger Savills.

Portföljaffärerna dominerar marknaden och andelen portföljaffärer under året uppgår till cirka 34 procent av det totala antalet affärer. Volymmässigt svarade portföljaffärerna för 60 procent av transaktionsvolymen hittills i år.

– I tider då fastighetsmarknaden är stark tenderar portföljaffärer att dominera. Köparna får avsättning för större volymer kapital och säljarna passar på att renodla sina bestånd. En tydlig indikation på att fastighetsmarknaden kan vara på en konjunkturell topp är att portföljpremierna är tillbaka för första gången sedan 2008, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

De utländska aktörerna har förvärvat fastigheter för cirka 26 miljarder kronor under 2015. Det motsvarar cirka 25 procent av transaktionsvolymen i år, vilket är den högsta andelen sedan finanskrisen 2008.

Transaktionsvolymerna i Stockholmsregionen är relativt blygsamma sett som andel av volymen och svarar endast för 41 procent av samtliga affärer nationellt, vilket är den lägsta noteringen på tio år.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Savills

Ämnen i artikeln:

Savills

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.