Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Stark transaktionsmarknad i Norden 2018

Publicerad: 20 december 2018, 14:26

Mikael Söderlundh.

Foto: Pangea.

En aktiv marknad, större genomsnittsaffärer och ett fortsatt inflöde av utländskt kapital. Så sammanfattar Pangea Property Partners året 2018 på den nordiska fastighetsmarknaden. Man noterar även att i Sverige har transaktionsvolymerna stigit jämfört med 2017.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

För fjärde året i rad överstiger transaktionsvolymerna i Norden 40 miljarder euro, enligt Pangea vars statistik indikerar att årets volym kommer att hamna på cirka 42 miljarder euro, i linje med 2017 volymer.

– Det starka intresset för nordiska fastigheter håller i sig och transaktionsvolymen för 2018 ligger inte långt under rekordåret 2016. Antalet affärer har dock minskat och volymen drivs i större utsträckning av stora portfölj- och bolagsaffärer, skriver Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, i ett pressmeddelande.

Källa: Pangea.

Enligt Pangea kommer årets volymer på den svenska marknaden att uppgå till cirka 155 miljarder, en ökning med cirka 151 miljarder från ifjol, men på grund av att svenska kronan varit ganska svag den senaste tiden faller den totala volymen i euro en aning.

I Norge och Danmark ökar volymerna med 13 procent i vardera land medan transaktionsvolymerna i Finland faller med 21 procent.

Utländska investerare ser fortfarande ljust på Norden och i regionen som helhet stod utländska investerare för cirka 40 procent av de totala volymerna. Kontor var det mest omsatta tillgångsslaget, 31 procent av omsättningen, medan bostäder och handel stod för 27 respektive 16 procent.

De fem största affärerna i Norden i år var som följer:

1. Vonovias köp av Victoria Park, 17,1 miljarder svenska kronor
2. Kildare Partners köp av Technopolis, 1,6 miljarder euro
3. Danicas köpt av SEB Pension i Danmark, 6,2 miljarder danska kronor
4. Heimstaden Bostads köp av flera bostadsportföljer för 8,4 miljarder svenska kronor
5. Cibus förvärv av 123 matbutiker i Finland, 0,8 miljoner euro

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.