Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Staden säljer Vällingby centrum

Publicerad: 28 april 2022, 14:52

Vällingby centrum på 1950-talet. Skuggan av biografen Fontänens numera klassiska skylt syns i stenläggningen.

Foto: Lennart af Petersens

Kommunala Svenska Bostäder säljer Vällingby Centrum till NREP för 1,7 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

VällingbyStockholms stadNREPSvenska Bostäder

– Det är fantastiskt att försäljningen av Vällingby Centrum nu är beslutad och klar. Stockholm stad ska inte äga och driva kommersiella centrum. Det här är en bra affär för skattebetalarna, runt 1,7 miljarder kronor kommer användas till att finansiera byggandet av fler bostäder för stockholmarna, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande för Svenska Bostäder i en kommentar. 

Det var redan 2019 som Svenska Bostäder fick i uppdrag av styrelsen att genomföra en försäljning av centrumet. 

Läs även: Vällingby: Världens modernaste förort - med segregation som ideal

I ett pressmeddelande skriver staden att Nrep vill ”stärka utsprunget och tanken med den gamla ABC-staden”. På sikt vill man även undersöka möjligheter till fler bostäder i området.

– Vi ser fram emot att vidareutveckla Vällingby Centrum tillsammans med Stockholms stad. Som alltid går vi in i våra projekt med en vision om att skapa en hållbar plats där människor vill både vara och verka. Vi ser fram emot att ta med oss våra erfarenheter som stadsutvecklare med fokus på hållbart byggande och social hållbarhet och bidra till att stärka platsens funktion som stadsdelscentrum, genom att bibehålla just det småskaliga och vardagsnära, säger Rickard Svensson Dahlberg, medgrundare och partner på NREP.

Affären

Vällingby Centrum omfattar cirka 80 000 kvm kommersiella ytor varav 43 000 kvm avser butiksyta med cirka 90 butiker och 5 000 kvm avser restauranger, 20 000 kvm är kontor och det finns cirka 2 000 parkeringsplatser i garage och på ett p-däck.

 

I försäljningen ingår fastigheterna Kontorsskylten 2, 5, 6 och 8, Kartritaren 3 och Sidfoten 1. Biografen Fontänen, Kulturhuset Trappan, Vällingby bibliotek och tunnelbanehuset ingår ej i försäljningen.

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.