fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Spräcker budget med hissnande 8 miljarder – Genesta köper kontor nära fiaskoprojekt

Publicerad: 5 maj 2022, 15:09

Bild 1/4  Kontorsfastigheten Portal Skøyen ligger mellan centrala Oslo och det gamla flygplatsområdet Fornebu. Foto: Genesta/Zaha Hadid Architects

Nära fastigheten som Genesta förvärvar ska en ny t-banestation byggas – men när den blir klar är i dag mycket osäkert. Kostnaderna för hela t-baneprojektet beräknas bli svindlande 8 miljarder norska kronor dyrare. ”Den nya stationen kommer till exempel att vara en avgörande faktor för våra framtida hyresgäster”, säger David Neil, vd Genesta.

Ämnen i artikeln:

SvepetGenesta Property

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Genesta förvärvar den 23.500 kvadratmeter stora kontorsfastigheten Portal Skøyen, strax väster om centrala Oslo.

Förvärvet sker via Genestas femte fond (GNRE Core Plus open end) – säljare är Backe Eiendom Invest, Stokke Industri Eiendom och Farvatn Capital.

Selmer, PWC och Pangea var Genestas rådgivare i affären. 

Genesta lyfter i ett pressmeddelande fram att kommunens planer för Skøyen/Lysaker kommer att stärka området. 

Bland annat förlängs Oslos tunnelbana och får sex nya stationer – en av dem är Vækerø station som kommer att ligga nära Genestas nyförvärvade fastighet. Med den nya t-banan kommer det ta fem minuters att ta sig till det pulserande centrumområdet Majorstuen i Oslo. 

Läs mer: Stark syndikeringstrend i Norge 

David Neil, vd för Genesta, säger i pressmeddelandet att förvärvet är en strategisk etablering i ett redan väletablerat och expanderande affärsdistrikt. 

– Den nya tunnelbanestationen kommer till exempel att vara en avgörande faktor för våra framtida hyresgäster. 

Frågan är bara när den så kallade Fornebubanen-linjen, mellan Majorstuen i centrala Oslo och det gamla flygplatsområdet Fornebu, blir klar? 

Den kalkylerade kostnaden för projektet var 2019 över 18 miljarder norska kronor. Men prisuppskattningen har nu höjts två gånger på ett par månader, enligt norska Aftenposten. 

Dagstidningen har tagit del av av en rapport från Fornebubanen som bekräftar att det kommer att kosta mer och ta längre tid än beräknat att bygga banan. 

Den förväntade kostnaden är nu 23,3 miljarder, men priset kan bli så mycket som 26,4 miljarder kronor. Nästan 8 miljarder norska kronor mer än kostnadsramen som antogs 2019.

Anledningen, enligt Aftenpostens artikel från april, är en ovanligt hög löne- och prisökning. För att spara pengar har man redan beslutat att skjuta upp köpet av tunnelbanevagnar. Det har också kommit förslag om att bygga färre stationer.  

Samtidigt det är troligt att Fornebubanan blir klar först i juni 2029. Hittills har planen varit att linjen ska stå klar 2027. Anledningen är att det är mer komplicerat än man antagit att anlägga en av stationerna, Skøyen station, står det i artikeln. 

Läs mer: Trots corona: Köp för över 100 miljarder i Norge 

Fastigheten som Genesta köper har drygt 23.500 kvadratmeter uthyrningsbar yta och är nästan helt uthyrd till väletablerade hyresgäster med långsiktiga hyresavtal – bland annat: Bilia, Verisure och Reitan Convenience. 

I fastigheten finns även restaurang, gym, garage, konferenscenter och kaffebar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev