Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Selin miljardsäljer till Fortifikationsverket - ”Föll sig naturligt för oss”

Publicerad: 30 juni 2022, 08:45

Det är Balder-ägda Trenum som säljer de uppmärksammade polisfastigheterna till Fortifikationsverket. I köpet ingår före detta polishögskolan i Sörentorp, Solna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Balders och och Tredje AP-fondens gemensamma bolag Trenum säljer två fastigheter, i Sollentuna och Solna, till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

FortifikationsverketTrenumBalder FastigheterTredje AP-fonden

Finansdepartementet hade i går onsdag en pressträff där man tillkännagav att Fortifikationsverket köper två fastigheter i Solna och Sollentuna för att stärka polisens verksamhet. 

Under torsdagen ska ett regeringssammanträde hållas där det formella beslutet tas.

Fastighetsnytt kunde redan i morse avslöja vilket fastighetsbolag som sålt polisfastigheter till Fortifikationsverket för 1,8 miljarder.

Läs mer: Många vill vara med i upprustningen - men försvaret vill äga fastigheterna 

Det handlar om Trenum AB som till 50 procent ägs av Balder och 50 procent av Tredje AP-fonden. 

De aktuella grannfastigheterna (Ulriksdal 2:1 och Sollentuna Helenelund 7:1) består av ett 40-tal byggnader och är totalt cirka 48 000 kvm stort. Trenum har ägt dem sedan 2014.

- Mot bakgrund av Fortifikationsverkets intresse för våra fastigheter, som en del av Sveriges satsning på ökat totalförsvar och polisiär verksamhet, föll sig en försäljning naturlig för oss, säger Erik Selin, vd på Balder, i en kommentar.

Läs mer: Ohållbart när Balder hållbarhetsrapporterar 

Regeringen uppger att investeringen är ett led i regeringens arbete med att bekämpa den organiserade brottsligheten och stärka polisens verksamhet. Polisen kommer alltså fortsättningsvis att nyttja fastigheterna precis som de gjort innan Fortifikationsverkets förvärv.

Fortifikationsverkets tillträde sker den 1 juli 2022, skriver Balder i ett pressmeddelande.

– Vi äger, förvaltar och utvecklar en stor del av totalförsvarets fastigheter och förvärvet är ett naturligt steg i tillväxten och vår uppgift att bidra till ökad totalförsvarsförmåga. Med den här fastigheten i statlig ägo kan vi skapa rätt förutsättningar för Polismyndigheten att bedriva och utveckla sin verksamhet, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson i ett uttalande.

Mårten Arvidsson

Webbredaktör (vikarie)

marten.arvidsson@mittmedia.se

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.