Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SEB stannar

Publicerad: 24 april 2013, 07:05

SEB:s kontor på Sergels Torg

SEB:s analys av en eventuell flytt till Norra Djurgårdsstaden är klar. Efter en sammanvägd bedömning av lokalbehov och kostnader har SEB beslutat att inte flytta.


Ämnen i artikeln:

SEB

“Vårt behov av arbetsplatser har minskat och lokalhyrorna har rört sig nedåt. För oss vore det mindre effektivt att bygga nytt”, skriver SEB:s ekonomi- och finansdirektör Jan Erik Back, i ett pressmeddelande.

I maj 2011 tecknade SEB ett optionsavtal med Stockholms Stad som möjliggjorde projektering av en bankfastighet i Norra Djurgårdsstaden. Bakgrunden var att banken ville utreda förutsättningarna för att samla all personal i Stockholm på ett ställe och samtidigt sänka lokalkostnaderna. Sammanlagt handlade det om 7 600 arbetsplatser i Rissne, på Kungsträdgårdsgatan, Magnus Ladulåsgatan och Sergels Torg som skulle flyttas till nybyggda lokaler i Värtahamnen.

Den nyligen avslutade utvärderingen visar att nackdelarna med en flytt skulle vara större än fördelarna. Behovet av arbetsplatser har minskat till 6 800 under utredningens gång samtidigt som den relativa kostnaden för banken att bygga nytt har ökat. SEB har därför beslutat att inte förnya optionsavtalet med Stockholms Stad när det löper ut i maj. Istället kommer banken att utveckla lokalerna i befintliga fastigheter.

När Fastighetsnytt bad rådgivningsföretaget JLL:s analyschef Åsa Linder kommentara SEB:s beslut och motiveringen om sänkta lokalhyror svarade hon via e-post att hon inte hade någon kunskap om när bankens befintliga hyresavtal är tecknade men att enligt information i media hyrde man lokalerna i city på ett 10-årigt avtal år 2004.
– Vår bedömda marknadshyra i CBD 2004 uppgick till 3 600 kronor per kvadratmeter vilket är betydligt lägre än dagens 4 400 kronor per kvadratmeter. Hyrorna innan Lehman-kraschen var i vissa delmarknader högre än dagens hyresnivåer och det kan tänkas att SEBs andra avtal som eventuellt tecknades då kan innebära en sänkning.

Vidare påpekar hon att i SEB:s pressrelease står att behovet av arbetsplatser har minskat och att sannolikt kommer det i samband med omförhandling av befintliga avtal innebära en ombyggnad till mer effektivit utnyttjade kontor samt en minskning av lokalbehovet.
– Swedbank flyttar all verksamhet från city till Sundbyberg. SEB planerade flytta stora delar från Sundbyberg och delar från city och Södermalm till Värtan. Om man räknar med att en marknadshyra i Sundbyberg är lägre än marknadshyran i Värtan och framför allt city så blir kalkylen för SEB inte lika lätt att räkna runt som för Swedbank.

Enligt Åsa Linder ska även flyttkostnaden vägas in i kalkylen och den är inte försumbar vid en så stor flytt.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SEB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.