fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

SBB:s nästa storaffär – avyttrar för 8 miljarder till Nyfosa

Publicerad: 20 januari 2020, 07:33

Lars Thagesson. Foto: Hemfosa.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har inlett processen att renodla sin portfölj efter det stora förvärvet av Hemfosa. Bolaget avser att avyttra fastigheter till ett värde om cirka 11 miljarder kronor varav cirka 8 miljarder kommer att förvärvas av Nyfosa.

Ämnen i artikeln:

Hemfosa FastigheterNyfosa FastigheterSBB Fastigheter

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har inlett processen att renodla sin portfölj efter det stora förvärvet av Hemfosa som fördubblar bolagets storlek, sett till fastighetsvärde. På fredagseftermiddagen meddelade bolaget att man avser att avyttra fastigheter till ett värde om cirka 11 miljarder kronor varav cirka 8 miljarder kommer att förvärvas av Nyfosa.

Vidare har SBB tecknat ytterligare en avsiktsförklaring men uppger dock inte vilken aktör det rör sig om eller hur stor affär det rör sig om, förutom att den omfattas av de 11 miljarderna.

”SBB, med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor, har attraktiva tillgångar vilket dessa försäljningar tydligt visar,” kommenterar bolagets vice vd Lars Thagesson.

Att man väljer att avyttra tillgångar från beståndet kan knappast betraktas som en överraskning, det finns en del fastigheter i SBB:s portfölj som inte betraktas som en del av kärnaffären och lejonparten av de tillgångar som säljs till Nyfosa är kontorsfastigheter. Marknadsläget är dessutom gynnsamt och enligt SBB:s pressmeddelande säljs tillgångarna till en nivå som överstiger senaste värdering med 15 procent. Ett bindande avtal väntas ingås i mars.

Likviden från  transaktionerna kommer att användas för amortering av banklån.

”Genom försäljningarna kommer vi att ha förberett SBB för en BBB+ rating”, kommenterar Lars Thagesson.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev