Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB växer ytterligare – köper bostadsbolag

Publicerad: 6 november 2020, 07:13

Viktor Mandel, vd på Sveafastigheter Bostad och Ilija Batljan, vd och grundare av SBB blir kompanjoner.

Foto: Sveafastigheter / SBB

SBB med Ilija Batljan i spetsen fortsätter tillväxtresan. Bolaget köper nu hela Sveafastigheter Bostad med 7 100 lägenheter för 2,8 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSveafastigheter

SBB skriver om affären i ett pressmeddelande som också berättat att SBB samtidigt gör en riktad nyemission på 44,5 miljoner B-aktier till kurs 31,10 kronor.

Läs även: Oscar Properties miljardköper av SBB: ”Vi ska bygga till ett pris som många kan ha råd med”

SBB äger sedan tidigare runt 2 000 lägenheter i Storsstockholm, inklusive pågående projekt, och i med köpet av Sveafastigheter Bostad växer portföljen till cirka 8 000 lägenheter. 

Förvärvet omfattar totalt cirka 7 100 lägenheter, varav 6 000 ligger i Storstockholm, inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt. De lägenheter som Svefastigheter har utanför Stockholmsregionen finns i Öresundsregionen och i svenska universitetsorter.

Läs även: Sveafastigheter startar nytt bolag - ska utveckla skolor

I Sveafastigheter, som kommer att fortsätta verka som ett helägt dotterbolag till SBB.

Sveafastigheters organisation kommer inte att förändras som en följd av affären, men vissa resurser kommer även att användas i SBB:s övriga verksamheter, framgår av pressmeddelandet.

Sveafastigheters vd Viktor Mandel kommer att ingå i SBB:s ledningsgrupp, Fredrik Cronqvist kommer att arbeta som affärsutvecklare med fokus på tillväxt i Skåne och Danmark, och Harry McNeil kommer att bidra till SBB:s hållbarhetsteam.

– Hållbarhet och tillväxt inom hyresreglerade svenska bostäder i Stostockholm är prioriterat för SBB, vilket vi nu visar när vi kraftigt förstärker vår position genom förvärvet av Sveafastigheter. Som Europas ledande bolag inom social infrastruktur är det viktigt att vara en tydlig spelare på Stockholmsmarknaden, som är norra Europas mest likvida och attraktiva fastighetsmarknad. Personalen på Sveafastigheter är oerhört erfaren och skicklig, och vi ser mycket stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj som redan i dag är den största i Norden efter Obos, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, i en kommentar.

Läs även: Sveafastigheter bygger i Östberga

Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter, säger om affären att bolaget länge inspirerats av SBB och att han ser framemot att jobba tillsammans.

– Sveafastigheter har byggt upp en stark förmåga att utveckla attraktiva hyresrättsprojekt, och tillsammans med SBB:s starka finansiella ställning kommer vi att kunna öka takten och utveckla fler bostäder med hållbarhet i fokus, säger Viktor Mandel.

Köpeskillingen i affären är 2 770 miljoner kronor och tillträde planeras att ske 15 december 2020.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.