Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB säljer tre fastigheter till Northern Horizon för nära 1,4 miljarder

Publicerad: 15 juli 2022, 13:27

Foto: Jack Mikrut/Di

SBB säljer två äldreboenden och en projektfastighet till Northern Horizon. Totalt har bolaget sålt fastigheter för 4,5 miljarder kronor under juli månad.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSvepet

– Vi fortsätter att stärka balansräkningen genom avyttringar och fortsätter dessutom att avyttra projektfastigheter som inte genererar hyresintäkter. Som vi tidigare kommunicerat, kommer vi att göra det som krävs för att stärka vår rating, kommenterar bolagets vd Ilija Batljan.

Fastighetsbolaget säljer nu två äldreboenden i Sollentuna och Haninge, samt en projektfastighet i Täby till Northern Horizon, samt överlåter en fastighet med möjlighet till framtida projekt som SBB skulle förvärvat i slutet av augusti. 

Fastigheterna är fullt uthyrda till ett hyresvärde om 55,4 miljoner kronor per år. Fastighetsvärdet uppgår till 1 382 miljoner kronor. 

En rabatt på 67 miljoner kronor mot marknadsvärdet per Q2 har tilldelats, bland annat på grund av att en fastighet är projektfastighet och förväntas ge hyresintäkter först om två år.

Affären är signerad och ovillkorad av finansiering. Äldreboendena frånträds den 12 augusti och projektfastigheten i början av september.

Lista: SBB:s sålda fastigheter i sommar

Sedan den 22 juni har SBB avyttrat innehav till en totalsumma av cirka 6,3 miljarder kronor.

 

15 juli: SBB säljer två äldreboenden och en projektfastighet till Northern Horizon för 1 382 miljoner kronor. 

6 juli: SBB säljer lager- och industrifastigheter i Kalmar kommun till Nyfosa för 340 miljoner kronor.

5 juli: SBB avyttrar bostadsfastighet i Örebro för 400 miljoner kronor.

4 juli: SBB säljer 25 procent av aktierna i Solon Eiendom Holding AS till Obos för 818,6 miljoner norska kronor, eller 853,4 miljoner svenska kronor.

1 juli: Tre projektfastigheter säljs i Sverige samt en kontorsfastighet i Norge. Prislappen: cirka 860 miljoner kronor.

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

24 juni: SBB säljer ägarlån för 1 465 miljoner kronor. Avsikten bakom affären är att sälja sin JV-andel i Svenska myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner.

22 juni: SBB säljer sex kontors- och industrifastigheter i Halmstad och Landskrona till Fastighetsstaden i Halmstad AB samt Doxa Aktiebolag. Prissumman: 436 miljoner kronor. Total uthyrningsbar yta är cirka 26 000 kvadratmeter.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.