Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB säljer JV-bolag och kontor till Aspelin Ramm för 700 miljoner

Publicerad: 3 november 2022, 07:29

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ("SBB") säljer 50 procent av bolaget som äger utvecklingsfastigheten Göteborg Gamlestaden 2:8 till nuvarande JV-partner Aspelin Ramm Fastigheter, varvid Aspelin Ramm Fastigheter blir ägare till 100 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetAspelin-Ramm FastigheterSBB FastigheterGöteborg

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

R

Redaktionen


SBB med vd Ilija Batljan i spetsen säljer sin andel av bolaget som äger utvecklingsfastigheten Göteborg Gamlestaden 2:8 till Aspelin Ramm Fastigheter. Foto: SBB

Foto: Pressfoto

Det framgår av ett pressmeddelande.

Vidare säljer SBB till Aspelin Ramm Fastigheter den angränsande helägda kontorsfastigheten Göteborg Gamlestaden 2:5. Försäljningspriset för den helägda fastigheten och JV-andelarna uppgår till cirka 700 miljoner kronor efter avdrag för omkostnader och uppskjuten skatt om sammanlagt cirka 51 miljoner kronor.

Underliggande fastighetsvärde understiger bokfört värde med cirka 5 procent.

Läs mer: Ilija ryter ifrån mot blankarna: ”Inget är heligt i detta krig, handlar om min privatekonomi”

– SBB har stort fokus på att minska sin exponering mot JV-bolag för att fokusera på helägda innehav. Att sälja kontor är också i linje med bolagets strategi att prioritera ägande av social infrastruktur. Det känns rätt att den lokalt starkt förankrade utvecklaren Aspelin Ramm Fastigheter får ta ett helhetsgrepp om utvecklingen i området, säger Krister Karlsson, COO och vice vd Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, i en kommentar.

SBB:s försäljningar sedan sommaren

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

22 juni: Sex kontors- och industrifastigheter säljs i Halmstad och Landskrona till Fastighetsstaden i Halmstad AB samt Doxa Aktiebolag för 436 miljoner kronor. Total uthyrningsbar yta är cirka 26 000 kvadratmeter.

24 juni: SBB säljer ägarlån för 1 465 miljoner kronor. Avsikten bakom affären är att sälja sin JV-andel i Svenska myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner.

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

1 juli: Tre projektfastigheter säljs i Sverige samt en kontorsfastighet i Norge. Prislappen: cirka 860 miljoner kronor.

4 juli: SBB säljer 25 procent av aktierna till Obos i det samägda bolaget Solon Holding. Priset är 818,6 miljoner norska kronor, eller 853,4 miljoner svenska kronor.

5 juli: SBB avyttrar bostadsfastighet i Örebro för 400 miljoner kronor.

6 juli: SBB säljer lager- och industrifastigheter i Kalmar kommun till Nyfosa för 340 miljoner kronor.

15 juli: SBB säljer två äldreboenden och en projektfastighet till Northern Horizon för 1,4 miljarder kronor.

8 september: SBB säljer en fastighetsportfölj till en institutionell investerare för cirka 9 miljarder kronor.

30 september: Säljer 23 fastigheter i Finspång till Gladsheim fastigheter för drygt 1,3 miljarder kronor.

10 oktober: Nyfosa har förvärvat åtta fastigheter i Sverige och Finland för cirka 411 miljoner kronor och det årliga hyresvärdet uppgår till 39 miljoner kronor. SBB återfinns bland säljarna, enligt Dagens industri.

3 november: SBB säljer JV-bolag och kontor till Aspelin Ramm för 700 miljoner.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev