Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

SBB säljer fastigheter för 10 miljarder - startar JV med Kåpan pension

Publicerad: 7 november 2021, 18:33

SBB säljer fastigheter för 10 miljarder inom statlig infrastruktur till ett samägt bolag med tjänstepensionsföreningen Kåpan. Parallellt köper SBB 23 procent av aktierna i Stenvalvet AB från Kåpan.


Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanKåpan PensionerSBB Fastigheter

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden SBB säljer en rad fastigheter till ett med Kåpan gemensamägt joint venture (50/50) med arbetsnamnet Svensk Infrastruktur. Det nya bolaget kommer att ha en uthyrbar yta på 500 000 kvadratmeter med en årlig hyresintäkt på 584 miljoner kronor och ett driftnetto på 435 miljoner kronor. Merparten fastigheterna brukas av rättsvårdande myndigheter men även andra statliga myndigheter så som Fortifikationsverket och Kustbevakningen finns bland hyreslagarna.

”Att vi nu i samarbete med Kåpan som ansvarar för tjänstepensionerna för statligt anställda etablerar Svensk Infrastruktur som långsiktig ägare av Sveriges statliga infrastruktur ser vi som mycket spännande. Avsikten är att bolaget ska växa med 10 - 15 mdkr de närmaste åren genom förvärv men framför allt genom projekt. Med vår och Kåpans stora fokus på långsiktighet blir vi en naturlig partner för statliga aktörer i byggandet av en stabil infrastruktur i Sverige,” kommenterar Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Svensk Infrastruktur kommer att ledas av vd Fredrik Hedén, som i dag är ansvarig för Statlig Infrastruktur hos SBB.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.